Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Home made zaštita od komaraca – potrebna su vam samo dva sastojka

Preuzmite sliku

Gdje je ljeto, tu su i komarci. Ukoliko odlučite da slobodno vrijeme provedete u prirodi, ne zaboravite sa sobom da ponesete i sredstvo protiv ovih malih napasti.

Ne samo što nakon uboda komarca osjećamo neprijatni svrab, već su ovi insekti prenosioci ozbiljnih bolesti, kao što je, na primjer, groznica Zapadnog Nila. Na tržištu se mogu pronaći različita sredstva protiv insekata, ali mnogi će rješenje radije potražiti u prirodnim sredstvima. To, prije svega, važi za one s osjetljivom kožom, kao i one kojima je potreban preparat pogodan i za djecu.

 • Kad god je moguće, treba odabrati prirodne repelente bez agresivnih sastojaka. Tako neće doći do iritacije kože praćene crvenilom i svrabom. Sprej ili ulje protiv komaraca možete napraviti i sami, a za to će vam biti dovoljna samo dva sastojka.

  Djelotvorna sredstva protiv insekata možete napraviti sami

  Osnova svakog repelenta jeste eterično ulje čiji miris odbija insekte. Posebno su djelotvorna ulja lavande i nane, a od koristi mogu biti i kedar i geranijum. Ukoliko želite, pri pravljenju repelenta možete kombinovati i dva različita eterična ulja, ali u manjim količinama.

  Za pripremu spreja potrebni su vam:

  10 ml ulja po izboru (preporučujemo da koristite maslinovo ulje koje vjerovatno imate u kući)

  10 kapi eteričnog ulja (najbolje da to bude lavanda ili nana)

  bočica sa raspršivačem (možete upotrijebiti praznu bočicu od spreja za nos na bazi soli)

 • Sipajte ulje u bočicu, dodajte eterično ulje i dobro promućkajte.

  Prije nanošenja ovog spreja na kožu, provjerite da li ste alergični na neki od njegovih sastojaka. Naprskajte njime unutrašnju stranu podlaktice i nakon 12 sati pogledajte da li je došlo do bilo kakve reakcije (crvenilo, svrab ili osip). Ukoliko nije, preparat nanesite tamo gdje je potrebno.

  Ne zaboravite da prije prskanja sprej dobro promućkate kako bi se sastojci sjedinili (ukoliko su se odvojili). Ako primijetite da je miris eteričnog bilja ispario s kože (nakon dva ili tri sata od nanošenja), nanesite ga ponovo. Pošto ne sadrži vještačke supstance, dejstvo home made preparata kraće je od onog koje imaju kupovni repelenti. Takođe, imajte u vidu da mnoge insekte, među kojima su i komarci, privlače tamnije boje, tako da bi za šetnju po šumi bilo najbolje odabrati svijetlu garderobu. (lepotaizdravlje.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,