Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hladan tuš pomaže da smršate i oslobodite se stresa

Preuzmite sliku

Postoje dvije vrste masti: bijela i smeđa. Bijela mast je loša: pretvara se u nabore na stomaku i dodatne centimetre na bokovima. Smeđa mast je dobra, održavati tijelo toplim, piše 7sisters.

Hladan tuš aktivira smeđu masnoću pa sagorijeva više kalorija za zagrijavanje tijela. Zahvaljujući tome gubite kilograme bez dijeta. Naučnici čak navode i određene brojeve: Redovno koristeći hladan tuš, možete izgubiti 5 kg godišnje.

Hladan tuš je „šok“ za organizam, koji dovodi tijelo u punu borbenu gotovost zbog oslobađanja adrenalina. Rezultat: nakon „ledenog drhtanja“ osoba je više fokusirana, energična i efikasna – mentalno i fizički, također hladan tuš poboljšava vaše raspoloženje. Dvije minute pod ledenim potocima – i nivo endorfina u krvi naglo raste. Ovi hormoni ublažavaju anksioznost, stres i depresivne simptome, prenosi Tuzlanski.ba.

  • U slučaju povreda, led se uvijek stavlja na oštećeno područje. Omogućava dodatni protok krvi, koji ublažava bol i pomaže obnavljanju tkiva. Hladan tuš ima sličan učinak. 60% sportista koji su ga uzimali nakon napornih treninga potvrdilo je da mišići gotovo i ne bole, a ne osjećaju težinu.

    Ljekari su također otkrili da ledene pače povećavaju elastičnost mišića. Da biste to učinili, morate stajati pod tekućom hladnom vodom dok koža ne postane blago crvena. Također možete uzeti ledene kupke – kao što to čini kraljica popa Madonna u svojim videozapisima.

    Hladna voda poboljšava cirkulaciju krvi. Prema tome, više kisika i hranjivih sastojaka ulazi u ćelije i oni efikasnije uklanjaju metabolički otpad i toksine. Hladna voda sadrži znatno manje hemikalija nego topla voda. Hladan tuš  vas očvrsne. Ubrzava metabolizam, što zauzvrat aktivira imuni sistem. Počinje proizvoditi više bijelih krvnih zrnaca koji se bore protiv virusa. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje