Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hemikalije iz krema za tamnjenje kože mogu oštetiti naš DNK!

krema dnk
Preuzmite sliku

Make-up kao i razne preparativne kreme sadrže tvari opasne po organizam, no stručnjaci su više zabrinuti za posljedice po zdravlje nakon korištenja krema za samotamnjenje nego ostalih kozmetičkih preparata.

\"kremaU jeku ljetne sezone kada mnogi nemaju vremena kvalitetno pripremiti kožu za cjelodnevno izlaganje suncu na otvorenom, pribjegavaju instant rješenjima – solarijima i kremama za samotamnjenje.

Međutim, to možda i nije najpametnije rješenje jer osim što solariji izazivaju rak kože, koktel kemikalija iz losiona za samotamnjenje mogu voditi povećanom riziku za zdravlje kao što su problemi s plodnošću, anomalije ploda, pa čak i rak, kažu stručnjaci, prenosi The Telegraph.

Proizvodi često sadrže dokazano kancerogene tvari poput formaldehida i nitrozamina, ali i sasojaka koji se povezuju s alergijama, dijabetesom, pretilošću, te hormonalnim problemima. Među opasnim sastojcima pronađenima u kremama za lažni ten su i hormonski spojevi koji također mogu utjecati na razvoj fetusa.

Opasni sastojci također mogu poremetiti izlučivanje hormona u tijelu. Mnoge kemikalije koje se nalaze u spomenutim kremama mogući su \”faktor odgovoran za značajno povećanje broja oboljelih od raka, dijabetesa, pretilosti, te pada plodnosti\”, naglašava Jacqueline McGlade, izvršna direktorica Europske agencije za okoliš.

Dihidroksiaceton je aktivni sastojak čija reakcija s aminokiselinama daje koži tamniju smeđu boju. Opasnost se krije kod raspršivanja jer se čestice često udišu i tako se lako spsorbiraju u organizmu, te ulaze u krvotok.

Iako je kozmetička industrija svojim laboratorijskim ispitivanjima \”utvrdila\” kako ova sredstva nisu štetna, znanstvenici ipak sumnjaju da kemikalije u organizmu mogu oštetiti DNK, što slabi organizam i može dovesti do razvoja tumora, a mogu pogoršati i astmu i druge plućne probleme.

Tuzlanski.ba / Vijesti.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: