Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gubitak prijatelja, potiskivanje emocija, promjena izgleda: Kako muškarci i žene podnose prekid?

Preuzmite sliku

Nakon prekida žene imaju potrebu svoje najdublje osjećaje podijeliti s prijateljima i tako ispustiti svu bol koja ih muči, dok se muškarci odbijaju suočiti s osjećajima te ih potiskuju čekajući da sami prođu…

Iako su muškarci zaljubljivije prirode od pripadnica nježnijeg spola, oni rijetko doista poklone svoje srce. Zbog toga što se teško otvaraju oni se teže nose s prekidom, tvrdi psiholozi. Žene pak brže prepoznaju da je gotovo, dok muškarcima treba malo duže te će neko vrijeme poricati šta se dogodilo i računati na pomirenje, prenosi 24sata.hr.

Oni se više oslanjaju na lijevu stranu mozga koja je zadužena za logičko razmišljanje, dok je ženama izraženija desna strana odgovorna za intuiciju, osjećaje i izražavanje.

Kako se žene, a kako muškarci nose s prekidom

Nakon prekida žene imaju potrebu svoje najdublje osjećaje podijeliti s prijateljima i porodicom. One ne zadržavaju stvari u sebi kao što to rade muškarci. U njima se ne nakuplja gorčina, a bol izlazi zbog čega i mogu brže nastaviti sa životom.

– Za razliku od njih, muškarci ne dijele svoje emocije s drugima. Oni ih najčešće potiskuju u sebi i pretvaraju se da je sve u redu – istaknula je britanska seksualna terapeutkinja Tracey Cox.

Muškarci se zatrpaju poslom kako ne bi mislili o bivšoj, traže utjehu u alkoholu ili u drugim ženama. Oni će učiniti sve kako se ne bi trebali suočiti s prekidom i bolom koji ide uz to. Iskazivanje osjećaja njima je najčešće znak slabosti i patetike i boje se ispasti slabići pred svojim prijateljima.

On izgubi više prijatelja

Nakon prekida bivši su partneri primorani stvarati novi i samostalni život. Žene se u takvim trenucima više oslanjaju na prijatelje, dok se muškarci okreću svojim solo prijateljima. Oni najčešće odbacuju zajedničke prijatelje u koristi samaca zato što im je teško slušati kako bivšoj ide dobro u životu.

Ona izgleda bolje

Žene nakon prekida često promijene svoj izgled, frizuru ili stil oblačenja i samim time navješćuju novi početak. Novim im izgleda podiže samopouzdanje i odmah izgledaju bolje. Za razliku od njih muškarci pate u tišini što se itekako odražava na njihov izgled. Umor, iscrpljenost i neprospavane noći ostavljaju tragove, tvrdi Cox. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,