Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Greške zbog kojih nam pripremljeno meso ispadne loše

Ako želite lijepu koricu na površini mesa, kao i sočnu ružičastu sredinu, najbolje bi bilo meso “odmoriti” na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja.

Kvalitetan komad mesa koji je dobro termički obrađen gastronomska je svečanost za sebe i ne treba mnogo priloga. Naravno, pečenje dobrog odreska počinje mnogo prije nego što stavimo meso na tavu. Otkrijte gdje najčešće griješimo u pripremi ovog svevremenskog kulinarskog jela.

Kupujemo meso gdje stignemo

Kupovanje mesa na akcijama u supermarketima štedi novac i u tome nema ništa loše. Ukoliko, želite ciljano kupiti dobar komad, a niste vješti u prepoznavanju finih nijansi – ipak zatražite savjet profesionalaca. Također, ako možete, birajte mesnice koje prodaju svježe i domaće meso koje je uzgojeno na organski način.

Iz frižidera stavljamo direktno na tiganj

Ako želite lijepu koricu na površini mesa, kao i sočnu ružičastu sredinu, najbolje bi bilo meso “odmoriti” na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja. Također, iznimno je važno da tiganj bude ekstra vruć, jer meso bačeno na hladan tiganj tokom pečenja dobiva neprivlačnu sivu boju.

Ocjenjujemo pipkanjem

Iskusni roštilj majstori mogu dodirnuti komad mesa i po njegovoj mekoći, odnosno tvrdoći, saznati da li je spremno za posluživanje. Ako niste vješti u prepoznavanju prave termičke obrade uz osjet – nabavite kuhinjski termometar, koji će vam uvijek dati tačan odgovor.

Jedemo odmah nakon skidanja s vatre

Svaki komad mesa treba “odmoriti” nakon termičke obrade otprilike dvostruko manje vremena nego što ste proveli pripremajući ga. U tom vremenu stabiliziraju se sokovi u mesu. Ako prerežete odrezak prerano, sva slasnost mesa iscurit će na tanjir, umjesto u vaša usta. (Punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje