Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Greške kojima roditelji bebama remete san

Preuzmite sliku

Za razvoj mozga bebe dobar san je od presudnog značaja. Nedovoljno sna može da dovede do problema sa govorom i hiperaktivnosti.

Neki roditelji spavaju sa svojom djecom u krevetu nadajući se da će se tako prije povezati. To ne samo da je zbunjujuće za dijete već može da bude i opasno za njega.

to nije jedino što ne biste trebali da radite da bi vam dijete dobro spavalo. Postoji niz grešaka koje roditelji prave, od ostavljanja upaljenog svjetla u sobi u kojoj beba spava, do potpune tišine da se beba ne probudi, prenosi N1.

Beba nema rutinu spavanja

Uspostavljanje rutine spavanja bitno je za vaše dijete. To mu može pomoći da se smiri i brže zaspi. Veoma je važno da se držite rasporeda kako bi dete naučilo kada mu je vrijeme za spavanje. Vremenom će se naviknuti da u isto vrijeme ide na spavanje tako da će uspavljivanje postati mnogo lakše i brže, piše WebMD.

Ne umarate bebu dovoljno kada je budna

Djeca su ista kao i mi, što smo zauzetiji u toku dana, to smo iscrpljeniji i lakše ćemo zaspati. Zato pokušajte da uključite svoju bebu u što više aktivnosti. Pričajte im i pjevajte, izvedite ih napolje. Sve će to učiniti vaše dijete umornijim i spremnijim za spavanje.

Ne prepoznavanje znakova

Ponekad roditelji predugo čekaju prije nego što djecu pošalju na spavanje. Na primjer, čekaju dok ne počnu da plaču. Međutim, postoje i mnogi drugi znakovi koji pokazuju da je vaše dete umorno i da mu treba san. Ako se mršte, šakama trljaju oči i uši to može značiti da mu je vrijeme za spavanje.

Ostavljate bebu da spava u osvetljenoj sobi

Mrak djeluje smirujuće na bebe i podstiče proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji sna.

Blokiranje buke

Bebe ne trebaju da spavaju u potpunoj tišini jer ako jednom tako navikne kasnije može imati velikih poteškoća sa spavanjem. Ponekad se čak preporučuje da koristite uređaje koje stvaraju tihu buku koji mogu pomoći bebi da lakše zaspi.

Držite bebu predugo budnu

Možda mislite da ukoliko je beba duže budna da će biti umornija i da će brže zaspati. Međutim, to može upropastiti raspored spavanja i uticati na količinu sna. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,