Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Greške koje vam uništavaju i veš mašinu i odjeću

Preuzmite sliku

Iako se pranje odjeće čini kao prilično jednostavno, mnogi prave greške koje mogu da unište i veš mašinu, ali i odjeću.

Ovo su neke od najčešćih grešaka, prenosi Bright side

Korištenje kapsula za male količine odjeće

Kapsule za pranje su izuzetno praktične i kad je u pitanju skladištenje i pranje, a sastoje se od savršeno odmjerene doze deterdženta. Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje veš mašine. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odjeće, stvaramo dodatni učinak hemijskih deterdženata i na odjeću i na veš mašinu. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar mašine i na taj način se oštetiti pumpe i motor, prenosi Tuzlanski.ba.

Ne provjetravate veš mašinu

Kada odmah nakon vađenja odjeće zatvorimo vrata veš mašine, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata veš mašine otvorena 15-20 minuta.

 • Umjesto tečnog, koristite deterdžent u prahu

  Prašak za pranje savršen je za uklanjanje tvrdih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tečni deterdžent.

  Naime, tečni deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odjeći. Takođe, tečni deterdžent je sigurniji za veš mašinu zbog bolje topivosti u odnosu na prašak koji može da začepi sistem

  Stavljate deterdžent direktno na odjeću

  Dodavanje deterdženta direktno na odjeću je loša ideja. Naime, veš mašina je dizajnirana tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odjeću. Uz to, ako dodate deterdžent direktno na odjeću, postoji mogućnost da ostane na odjeći i da se stvore mrlje.

  Pretjerano korištenje omekšivača

  Omekšivač ne doprinosi čišćoj odjeći, on samo omekšava rublje. Ako prekomjerno koristite omekšivač odjeća će vam biti puna petrohemikalija. Omekšivači takođe mogu da začepe cijevi u mašini.

  S druge strane, pripazite i da ne koristite premalo deterdženta, jer se u tom slučaju odjeća neće oprati kako treba. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,