Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Greške koje kvare okus mljevenog mesa

Preuzmite sliku

Mljeveno meso nezaobilazan je dio svakodnevnih jela koje pripremamo u vlastitom domu. Iskoristite njegov maksimum, i ne činite sljedeće greške…

1. Ne zamrzavajte mljeveno meso u originalnom pakovanju

Pakovanje iz prodavnice je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umjesto toga, meso položite u voštani papir ili aluminijsku foliju, pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu vrećicu i pohranite u zamrzivač za kasniju upotrebu, prenosi punkufer.hr.

2. Ne odmrzavajte mljeveno meso u mikrovalnoj

Mikrovalna će početi kuhati površinski sloj mljevenog mesa i očvrsnuti ga, prije nego što se masa do kraja odmrzne. Nemojte bacati novac, već meso ‘odledite’ na prirodan način.

3. Nemojte dodavati mljeveno meso u hladnu tavu

Maksimalan okus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruću tavu kojoj ste dodali kašiku ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladnu tavu jer će se zalijepiti za dno te dobiti neuglednu sivu boju koja nikome nije privlačna.

4. Ocijedite višak vode

Mljeveno meso tijekom pirjanja ispušta višak vode, koje ispari uslijed dugotrajne termičke obrade. Nemojte se bojati ocijediti ovu vodu tokom kuhanja, pogotovo ako slijedite recept i brinete se koliko tekućine morate dodati za pripremu određenog umaka ili jela.

5. Nemojte ispirati mljeveno meso prije kuhanja

Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,