Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pet svjetskih destinacija koje će obogatiti život svake kreativne duše (FOTO)

Iscrtani zidovi koji podsjećaju na goleme ulične izložbe, svirke na svakom uglu, barovi u kojima odzvanja jazz, galerije ispred kojih čekaju rijeke ljudi, iznenadni performansi koji razbijaju rutinu grada…

Ako se smatrate istinskim kreativcem, tada vam od sanjarenja o putovanju prepunom muzike, umjetnosti i street arta srce zasigurno brže zaigra. Ranije ovog mjeseca, Airbnb je otkrio listu 10 najkreativnijih svjetskih gradova, a popis je nastao na temelju iskustava putnika koji su rangirali gradove koje su posjetili. Kako bismo svim kreativcima željnih putovanja olakšali odluku da spakuju kovčege i krenu na put u 2019. izdvojili smo pet svjetskih destinacija za koje se, ako ste kreativna duša, svakako isplati kupiti avionsku kartu.

Chicago, SAD

Živopisne ulice Chicaga obožavat će svi ljubitelji kulture, a posebno obožavatelji dobre muzike. Bogata muzička ostavština duboko je ucrtana u svaku poru grada, a ako volite jazz, blues, soul ili house definitivno morate posjetiti Chicago. Treći po veličini grad u SAD-u obiluje i drugim kulturnim sadržajima. Na daskama koje život znače igraju najbolje svjetske opere i baleti, a ljubitelji likovne umjetnosti mogu uživati u brojnim izložbama, ali i umjetničkim djelima na ulicama grada poput skulpture Pablu Picassu.

Kopenhagen, Danska

Već i sama šetnja šarenim ulicama glavnog danskog grada u svakom će kreativcu pobuditi val inspiracije. Galerije, muzeji, koncertne dvorane… Kopenhagen je kao stvoren za kulturno uzdizanje svake vrste. Također, živopisni Kopenhagen ponosi se i vrlo energičnom jazz i underground scenom koja se razbuktala krajem devedesetih godina i dala zamah punk i hardcore muzici ovog danskog grada.

Berlin, Njemačka

Nemoguće je sastaviti listu “kreativnih gradova”, a da na njoj svoje mjesto ne zauzme Berlin, grad street arta koji krasi zidove, neobičnih uličnih performansa, iznenadnih tuluma srijedom, vintage buvljaka, izvrsne muzike koja odzvanja iz svakog ugla… U Berlin svake se godine sjate hiljade i hiljade kreativaca koji se nakon posjeta u grad nepovratno zaljube pa tamo i ostanu. To, doduše, nimalo ne čudi. Multikulturalnost, otvorenost prema drugačijem i sloboda izbora bez osude društva svakako su primamljivi svim kreativnim dušama koje u Berlinu pronađu utočište.

Bologna, Italija

Po iskustvima putnika Airbnb-a, talijanska je Bologna zauzela visoko treće mjesto najkreativnijih svjetskih gradova. Ljubitelje umjetnosti naprosto je očarao svaki kutak bolonjskih ulicama ispunjen fantastičnim skulpturama i zadivljujućom arhitekturom zbog koje grad izgleda poput golemog muzejskog prostora. Također, volite li teatar, uvjereni smo kako ćete voljeti i Bolognu.

Nashville, SAD

Kao glavni grad country muzike, a upravo ga zbog bogate muzičke ostavštine posjećuje najveći broj turista iz cijelog svijeta. Nashville je i dom brojnih festivala, kazališta, muzeja i galerija zbog čega su ga posjetitelji uvrstili visoko na listu “najkreativnijih” svjetskih gradova. Sigurni smo kako na ulicama Nashvillea niti jednom kreativcu sigurno ne bi bilo dosadno. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,