Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Govor tijela: Sitnica koja drastično popravlja prvi dojam

Frizura, šminka, odjeća… sve su to faktori koji utječu na prvi dojam koji ostavljamo kada nekoga upoznamo.

No postoji još jedan “X faktor” koji je zapravo ključan dio naše prezentacije, a to je govor tijela, odnosno poruke koje odašiljemo našom neverbalnom komunikacijom, to jest držanjem, prenosi zadovoljna.hr.

Način na koji stojimo odnosno naše držanje ključne su komponente kada se govori o privlačnosti. Iako osobe koje upoznajete možda neće svjesno procjenjivati vaš govor tijela, on neće ostati neprimijećen.

Vaš će stav biti, ako nikako drugačije, podsvjesno percipiran od te osobe. To možda nije detalj o kojem će se raspravljati kao o odabiru odjeće, frizuri ili šminki, ali sasvim sigurno uticat će na to kako vas drugi doživljavaju.

Vaš stav ima uticaj na to kako će vas druge osobe tretirati, ali i na vaše radne, porodične, prijateljske i ljubavne odnose. Stručnjak za muško-ženske odnose Andrew Aitken objasnio je da žena postaje privlačnija čim se uspravi, a takvim stavom pokazuje i da je odlučna.

S obzirom na to da svoje vrijeme i trud bez problema ulažemo u izgled, ne bi bilo loše poraditi i na držanju te stavom i govorom tijela pokazati svoj puni potencijal.

Pravilno držanje ne znači da morate izbaciti bradu i grudi naprijed i biti uštogljeni jer zdrava kičma nije nužno ona koja je savršeno ravna u svako doba.

A rad na držanju može imati velik uticaj na cijeli niz područja u vašem životu. Socijalna psihologinja Amy Cudy objasnila je da moć poziranja može utjecati na način kako naš mozak funkcionira i u konačnici dovesti do toga da budemo zadovoljniji onim što radimo, međuljudskim odnosima i našim uspjehom općenito.

Provela je i istraživanje o govoru tijela koje je pokazalo da percepciju koju ljudi imaju o nama, ali i hemiju vlastitog tijela, možemo promijeniti jednostavnim mijenjanjem položaja tijela.

Jedan je od učinkovitijih načina za poboljšanje držanja odlazak na jogu. Pozdrav suncu ili položaj kobra odličan su način da se riješite napetosti i izgradite snažan i privlačan core. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,