Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Govor tijela koji otkriva da imate nisko samopuzdanje

Nema potrebe da to sami priznate, vaš govor tijela odaje da imate nisko samopouzdanje.

Sigurno ste više nego jednom vidjeli neku osobu kako hoda ulicom sa neodoljivim samopouzdanjem. Moguće je da ste nekada neku osobu, koju ste tada prvi put videli u prolazu, etiketirali kao moćnu i nezavisnu i to sve na osnovu “halo efekta”, odnosno prvog utiska. Ovo se dešava zato što vaše tijelo otkriva mnogo više o vama nego što možete da pretpostavite i što biste možda voljeli. Dakle, ako imate nisko samopouzdanje, vaše tijelo će vas odati, a ovo su znakovi, piše Ženski magazin.

Govor tijela koji otkriva problem sa vjerom u sebe

Ne osjećate se prijatno u svojoj koži, ne sviđate se samoj sebi, kažnjavate se zbog grešaka, ponekad vidite grešku u svakom svom postupku, sumnjate u vlastite sposobnosti i naposlijetku: ne vjerujete u sebe. Ovo sve govorom tijela odajete drugima i prije nego što sa vama prvi put progovore o bilo čemu.

Tijelo govori o svemu onome o čemu usta šute. Govor tijela je relativan, imajte na umu, ali ipak postoje evidentni znaci da se radi o osobi sa niskim samopouzdanjem. Krenimo redom.

Oči

Vizuelni kotakt je bitan u bilo kojoj socijalnoj interakciji. Ukoliko sagovornika ne gledate u oči, on može zaključiti da vas ne zanima ono o čemu govori. Ipak, pogled dole ili sa strane, može ukazivati na stidljivost i problem sa vjerom u sebe.

Hod

Ljudi sa niskim samopouzdanjem hodaju sporije, nesigurnim korakom, spuštene glave, zbog čega se nerijetko nađu na put osobi koja im ide u susret.

Ramena

Ovaj dio tijela najprije otkriva nisko samopouzdanje, mada može odavati i depresiju i loše raspoloženje. Opuštena, savijena ramena ka unutra odaju vašu duhovnu slabost. Izgleda kao da nosite neki veliki teret na leđima.

Glava

Spušten pogled, skupljena ramena i oborena glava. Ovo su tri znaka koja odaju nesigurnost ili probleme sa vjerom u sebe. Podignite glavu, gledajte ispred sebe i ispravite ramena zabacujući ih blago unazad. Tako ćete izgledati sigurnije, dok i sami u to ne povjerujete. Pored toga, riješićete se bola u vratu i leđima.

Ruke

Ne znate šta ćete sa rukama. Imate potrebu da imate nešto u njima dok razgovarate sa drugom osobom? Možda se igrate sa kragnom košulje, šalom, šoljicom ili olovkom? Da li kontinuirano vrtite narukvicu i gledate u nju dok vam neko nešto govori? Ponekad je to znak nervoze, kao kada ste na razgovoru za posao, ali gotovo uvijek otkriva neudobnost koju osjećate zbog kompleksa inferiornosti, jer se jednostavno ne osjećate ravnopravno sa sagovornikom.

Ukoliko ste se prepoznali o opisanim situacijama ili bar u većini njih, vrlo je vjerovatno da patite od manjka samopouzdanja. Poboljšanje vjere u sebe je naporan unutrašnji, duhovni rad, ali vaše tijelo takođe mora da da potvrdu. Dok ne povratite trajno vjeru u sebe, trudite se da korigujete ovaj govor tijela koji odaje probleme sa samopouzdanjem. Hodajte sigurnim i čvrstim koracima, uzdignute glave, smiješite se, ispravite leža i ramena, držeći ih u prirodnom položaju. Vidjećete kako ćete se kroz neko vrijeme mnogo bolje osjećati u vlastitoj koži i bićete na dobrom putu da opet vjerujete u svoje odluke i moć rasuđivanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,