Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gotovo čarobno, a tako jednostavno: Super trik koji će spriječiti da vam iz lonca iskipi jelo

Preuzmite sliku

Ako ste jedan od onih koji uvijek nakon kuhanja imaju posla s ribanjem šporeta, tada vjerovatno baš i ne stojite kraj jela dok se kuha.

Umjesto toga da bespotrebno nadgledate cijeli proces i smanjujete temperature te mijenjate ringle na kojima se kuha, to možete spriječiti starim, ali efikasnim trikom.

Ovaj trik nesumnjivo ste vidjeli na internetu ili kod svoje bake u djetinjstvu – gotovo je čarobno, tako je jednostavno.

Najpopularnije vjerovanje je da drvena kašika sprječava previše nakupljanja topline u središtu posude, čime sprječava prekomjerno vrenje tekućine – ali to nije istina.

Trik s drvenom kašikom djeluje na dva načina

Prvo, mjehurići su nestabilni oblici. Kad nešto hidrofobno (tj. nesposobno apsorbirati vodu) probije površinu mjehura, on se smiri. Suha drvena kašika destabilizira mjehuriće kada dođu u kontakt s njezinom vodoodbojnom površinom. Zbog toga se kipuća voda povlači.

Drugo, mjehurići i pjena stvoreni od kipuće vode pune se parom (tj. vodom u obliku plina ili pare). Ako mjehur dodirne nešto čija je temperatura ispod 100 °C, para će se kondenzirati (promijeniti natrag u tekućinu) i slomiti površinu mjehura.

 • Drvena kašika, koja je znatno hladnija od 100 ° C, tako djeluje na razbijanje mjehurića i stvaranje pjene da se povuče.

  Kad vam ovaj trik neće uspjeti

  Iako ovaj trik definitivno djeluje, ima nekih nedostataka. U jednom će se trenutku vaša drvena kašika zagrijati i voda će se podići bez obzira na sve. I ne pokušavajte koristiti metalnu kašiku umjesto drvene – metali mnogo brže provode toplinu.

  Jedno dobro brzo rješenje: možete puhnuti na površinu vrele posude i pjena će se povući, jer vam je dah najvjerovatnije znatno hladniji od 100 stupnjeva Celzijusa.

  Mokro drvo se iskrivi s vremenom

  Ako nastavite upotrebljavati istu drvenu kašiku iznad lonca kipuće vode, ona će se iskriviti od vlage i topline. Stoga pripazite da nekoliko kašika držite u rotaciji ili barem pripazite na kipuću vodu kako kašika ne bi dugo ostala gore. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,