Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Genijalan trik: Napravite kovrdže pomoću kajša od kućnog ogrtača

Preuzmite sliku

Uvijek ste htjeli naučiti nakovrdžati kosu ili raditi valove, ali nikad niste imali dovoljno vremena, volje ili strpljenja?

Vremena sad vjerovatno imate više nego prije, a nadamo se i volje, jer svaka nova aktivnost odličan je način da ubijete vrijeme dok smo zatvoreni u kućama, tako da je možda napokon došlo vrijeme i za te kovrdže.

Ako nemate uvijač za kosu, a niste sigurni ni da biste dobro baratali s četkom i fenom za kosu, onda su opcija o kojoj možete razmisliti kovrdže napravljene pomoću kajša od kućnog ogrtača.

Radi se i o super opciji za sve koji žele odmoriti kosu od izloženosti toplini iz uređaja.

Ovaj postupak na svom je kanalu objavila brazilska YouTube zvijezda Marcela Tumas uz napomenu da ga je dobro napraviti odmah nakon pranja i sušenja kose, ali ona je to obavila idući dan i rezultat je ispao jednako fantastičan, u šta se možete uvjeriti u videu na dnu teksta.

Također, napomenula je i da će ovaj zadatak biti najteži za one koji imaju u potpunosti ravnu kosu, ali svejedno mogu pokušati, prenosi Zadovoljna.hr.

Dakle, za kovrdže vam trebaju kajš od kućnog ogrtača i nešto u što ćete na kraju umotati kosu. Marcela koristi odrezan gornji dio starih hulahopki, a u obzir dolazi i kapica za tuširanje ili bilo šta drugo što vam se učini zgodnim.

A sada postupak:

– Napravite razdjeljak po sredini i kosu podijelite na dva jednaka dijela. Prebacite je naprijed ako imate dužu kosu.

– Uzmite kajš i stavite ga na vrh glave tako da jedna polovica ide uz jednu stranu kose, a druga uz drugu. Polovicu kose zajedno s remenom možete zavezati s gumicom kako vam ne bi smetali dok uvijate drugu stranu.

– S uvijanjem krenite od prednje strane, odnosno od čela. Uzmite pramen kose i omotajte ga oko kajša. Svaki put kada je vrijeme za novi krug dodajte novi pramen kose.

– Ponavljate postupak dok ne omotate cijelu polovicu kose oko kajša.

– Od kose umotane oko kajša oblikujte punđu.

– Isto napravite i s drugom stranom.

– Kada ste gotovi na glavu stavite kapicu ili bilo koji drugi predmet u koji ste odlučiti umotati kosu kako se ništa ne bi micalo dok spavate.

– Iduće jutro vrijeme je za skidanje kapice i odmotavanje kose. Kosu nakon odmotavanja možete malo protresti kako bi se kovrdže opustile i izgledale što prirodnije.

– Konačni rezultat bit će prekrasna kosa, a ako vaša frizura prvi put ne bude izgledala kao ona koju ćete vidjeti u videu u nastavku, ne brinite se – praksom ćete doći do savršenstva.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,