Ponedjeljak, 24. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
putovanje-011
Preuzmite sliku

Gdje se najviše putovalo u 2014. godini

2014. godine svijetom je putovalo 978 miliona turista, ili 45 miliona više nego u istom razdoblju prošle godine, najposjećenije destinacije nisu bile iste kao prethodnih godina.

Do kraja 2014. godine na globalnom nivou očekivalo se više od 1,1 milijarde turista koji putuju preko granica, što bi predstavljalo novi rekord.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) takođe prognozira da će se rast u turizmu na globalnom nivou nastaviti i u 2015, i to bar 3,0 posto u odnosu na tekuću godinu. Očekuje se da će Evropa do kraja ove godine biti turistički najposjećenija destinacija, sa skoro 50 posto udjela u ukupnom broju stranih turista, iako je u prvih 10 mjeseci 2014. godine zabilježena nešto manja stopa rasta međunarodnih turističkih dolazaka (+4,0 posto) u odnosu na neke druge regione, prije svega Ameriku.

Pri tom su na Starom kontinentu najveći rast dolazaka stranih turista, od 7,0 posto, zabilježile sjeverna Evropa i južni Mediteran, i to najviše zbog snažnih, pa i dvocifrenih porasta u Grčkoj, Portugaliji, Španiji i Malti.

Nešto manje, 2,0 posto, porastao je broj stranih turista u zapadnoj Evropi, dok je u srednjoj i istočnoj Evropi stagnirao, što je u suprotnosti sa rezultatima iz ovih regiona za posljednje tri godine, tokom kojih su dolasci stranih turista rasli prosječno 8,0 posto godišnje.

Region koji je imao najveći porast dolazaka stranih turista je Amerika, Sjeverna i Južna, sa stopom rasta od 8,0 posto, što je prema UNWTO ujedno i najbolji rezultat tog regiona za posljednjih 10 godina, odnosno od 2004.

U istom periodu (januar-oktobar 2014), broj stranih turista u Aziji i Pacifiku porasto je 5,0 posto na godišnjem nivou, a glavne destinacije, poput Japana i Republike Koreje, registrovale su dvocifreni rast.

U Okeaniji, stranih turista u 10 mjeseci bilo je 6,0 posto više, zahvaljujući uglavnom povećanju dolazaka u Australiju i Novi Zeland, dok je u jugoistočnoj Aziji rast od 2,0 posto usporen u poređenju sa 2012. i 2013, što u UNWTO objašnjavaju smanjenjem posjeta Tajlandu.

Bliski Istok bilježi rast u broju stranih turista od 4,0 odsto, Afrika od 3,0 posto, u odnosu na 10 mjeseci prošle godine.

(tanjug.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje