Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fraze koje govore djedovi i bake, a mogu povrijediti dječija osjećanja

Preuzmite sliku

Iako bake i djedovi dobro misle, kada izgovaraju stvari poput „Ako tvoja sestra to može, zašto ne možeš i ti?“ To zapravo može naštetiti djeci. Oni mogu pomisliti da govoreći to ohrabruju svoje unuke, ali istina je da njihove riječi mogu imati suprotan učinak.

Bake i djedovi trebaju biti svjesni da njihove riječi mogu nositi više na težini i rezati dublje nego što im znače. Naravno, može biti neugodno ako plaču sve vrijeme, ali postoje i drugi načini koji će im pomoći da se nose sa svojim osjećajima. Na primjer, baka i djed mogu zamoliti svoje unuke da umjesto toga objasne svoja osjećanja riječima, pitajući ih: “Što si uznemiren?”, prenosi Tuzlanski.ba.

Ti si bucmast  ili suviše si mršav

Djedovi i bake mogu iz ljubavi davati nadimke poput „bucmastih obraza“ i komentarisati težinu svojih unuka iz brige. Međutim, to može utjecati na to kako gledaju sebe i stvaraju negativnu sliku o sebi.

Vaša sestra to može učiniti, zašto ne možete?

Upoređivanje djece samo snižava njihovo samopoštovanje. Trebalo bi ih prepoznati po vlastitom talentu. Ne samo da će ih upoređivanje sa drugom djecom učiniti da se osjećaju inferiorno, već će im i zamjerati baka i djed i djeca sa kojima se uspoređuju.

Moja unuka to nikada ne bi učinila

Koristeći riječ „nikad“, djedovi i bake vrše pritisak na svoje unuke da nikada ne rade određene stvari. Mogle bi biti tajne koje pretpostavljaju da ih nikad drugi neće ponoviti. Još gore, ako se “nikad” upotrebljava u gnjevu, kao u “Nikad više ovdje ne pokazuj svoje lice!”. Ova riječ može djeci pružiti nepotreban stres.

Nećete dobiti. Nisi dovoljno pametan

Ukazujući djeci da su premlada ili previše glupa da bi ih shvatili učiniće da se osjećaju odbačeno. Možda čak počinju vjerovati da nisu dovoljno pametni ili čak dovoljno važni da traže objašnjenja. Iako može biti zamorno odgovoriti na svako malo pitanje koje djeca imaju, bolje je ako bake i djedovi pokušaju objasniti ili uputiti djecu roditeljima, a ne da ih potpuno odbace.

 • Šta nosiš? Ne odgovara ti

  Ponekad ono što mladi nose može biti šokantno za njihove djedove i bake, ali trebaju izbjegavati isticati kako djeca izgledaju ružno ili ne izgledaju dobro. Ako se bake i djedovi samo brinu da bi njihovi unuci mogli biti nasiljeni zbog toga, mogu pristupiti temi bez da se djeca osjećaju loše zbog sebe.

  Povlači te za kosu jer te voli

  To im govori da prihvate zlostavljanje kao znak naklonosti. Uči ih da je zlostavljanje prirodno i djeca će odrasti misleći da ih ljudi koji ih povređuju vole. Bake i djedovi mogli bi objasniti da će se njima možda i druga djeca svideti, ali da je prikazuju na pogrešan način.

  Ti si takva glupost. Ili Tako si osetljiv

  Davanje dječjih naljepnica može učiniti da se oni sami užasno osjećaju. Mogli bi se osjećati nervozno i ​​anksiozno jer bi stalno osjećali da moraju biti savršeni. Djeci treba dozvoliti da prave greške, a da im ne daju korisne komentare.

  Tvoji su roditelji strašni

  Možda je loše što se roditelji ponašaju slučajno, u trenucima ljutnje ili rečeno kao puka usporedba, bilo koji način može utjecati na unuke više nego što bake i djedovi misle da bi to mogli. Djeca bi to mogla shvatiti kao što jesu i vjeruju da su njihovi roditelji loši ljudi. Kad djeca počnu gubiti poštovanje roditelja, porodična veza će patiti i na kraju će djeca biti povrijeđena.

  Ako ne možete ništa lijepo reći, nemojte uopšte ništa reći

  Ideja je plemenita jer bake i djedovi samo žele naučiti svoje unuke da ne budu nepristojni. Ali ponekad se stvari moraju reći i nisu baš lijepe. Naučivši djecu da šute i zadrže svoja mišljenja za sebe, djeca će odrasti ne govoreći šta misle i šta osjećaju. Umjesto toga, bake i djedovi bi trebali pitati: „Kako biste to mogli drugačije reći?“ Kada misle da će djeca uskoro reći nešto. (brightside.me)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,