Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Flertovanjem iskazujemo romantične osjećaje i privlačnost

Flertovanje predstavlja oblik ponašanja usmjeren ka iskazivanju romantičnih osjećanja i privlačnosti.

Može se javiti u obliku neverbalnih i verbalnih signala, i biti odraz jedne zajednice, ili univerzalno prihvatljivo. Psiholozi koji se bave flertovanjem sa stanovišta evolucije posmatraju ga kao urođen proces koji se razvio kao rezultat prirodne selekcije. Možda ste već znali podatak da je jedan od najprepoznatljivijih znakova flerta podizanje obrva, u trajanju od nekoliko sekundi. Na taj način osoba pokazuje interesovanje i želju da ostvari poznanstvo. Međutim, ovaj gest dovodi se u vezu i sa platonskim osjećanjima.

 • Univerzalni znaci flertovanja

  Jedno istraživanje sprovedeno 1971. godine, pratilo je ponašanje ljudi različitih zajednica – balinežanske, papuanske, francuske i japanske kroz prizmu flertovanja. Tom prilikom uočeni su gestovi koje je primjenjivala većina ispitanika, bez obzira na kulturološke razlike. Pored već spomenutog podizanja obrva, na listi su i osmjehivanje, klimanje glavom u znak odobravanja, kao i približavanje osobi koja im je privukla pažnju. Meta-analiza iz 2018. godine, koja je proučavala podatke prethodnih i mjerodavnih studija na ovu temu, rezultirala je sličnim ishodom. Naime, oblici ponašanja prepoznatljivi za flertovanje su potvrđeni. Ipak, vrijedi napomenuti da navedeni gestovi mogu označavati interesovanje, kako romantične, tako i platonske prirode. Stručnjaci dodaju da su ovi znaci veoma važni za uspostavljanje povjerenja i temelja budućeg odnosa.

  Stilovi flertovanja

  Pojedini neverbalni gestovi jasno ukazuju na flert, i dijele ih pripadnici različitih kulturnih sredina. Sa druge strane, ne ponašaju se svi u datoj situaciji na isti način. Istraživanje Jeffrey Hall-a i njegovih kolega iz 2010. godine, na uzorku od 5.000 učesnika, izdvojilo je 5 različitih tipova flerta.

 • Tradicionalan stil

  Ovakav oblik flertovanja podrazumjeva jasnu podjelu uloga zasnovanih na polovima. Ukratko, muškarci treba da prilaze ženama, a ne obrnuto.

  Otvoren pristup

  Osobe koje primjenjuju ovaj stil flertovanja za sebe kažu da umiju jasno da izraze svoja osjećanja prema drugoj osobi. Naravno, direktno udvaranje vezujemo za ekstrovertne osobe, koje su društvene i opuštene.

  Iskreni flert

  Ovakav pristup zasniva se na želji da se ostvari emocionalna povezanost. Uglavnom je riječ o prijateljskom pristupu u cilju boljeg upoznavanja i zbližavanja.

 • Vragolast stil

  Ovaj oblik ponašanja svojstven je osobama kojima je flert zabava, a ne iskrena potreba da ostvare vezu. Prema podacima istraživanja, muškarci su se češće izjasnili da primjenjuju ovaj tip flertovanja od žena, što ne važi za ostala četiri stila.

  Učtiv pristup

  Kao što možete i da pretpostavite, riječ je o stilu u kome se slijede norme društveno prihvatljivog ponašanja. Osobe koje biraju ovaj put, trude se da izbjegnu svaku vrstu neprijatnosti ili pogrešnog tumačenja njihovih postupaka.

  Naravno, treba napomenuti da se stilovi flertovanja iste osobe mogu razlikovati u zavisnosti od okolnosti, te da se svaki pojedinac odlučuje za omiljeni, koji je rezultat ličnih ukusa i društvenog konteksta. (Citymagazine)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje