Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fitness za lice: Vježbe koje efikasno izglađuju bore (FOTO)

Preuzmite sliku

Fitness lica ili „facefitness“ je revolucionarni put do sprječavanja bora, koji dobija sve više pristalica, prenosi Ženski magazin.

Njegova efikasnost je manja u odnosu na botoks, ali je za razliku od injekcija neinvazivan – i besplatan!

Kako trenirati svoje lice kako bi izgledali mlado duže vremena? Ako cijelo tijelo držimo u dobroj formi, zašto ne bismo trenirali i mišiće lica?

Facefitness je revolucionarni koncept pomlađivanja kože kroz treninge. Zasniva se na setu vježbi čija je svrha da ojačaju mišiće u ovom području – i tako poboljšaju napetost kože, što rezultuje smanjenjem bora i sprječava njihovo formiranje. Efikasnost ove metode se poredi sa botoksom – ali za razliku od tretmana sa botoksom ne izaziva bolove i neće uništiti vaš novčanik. Jednostavne vježbe se mogu obaviti bez ikakvih problema kod kuće.

Zašto nam je potreban fitnes za lice?

Sa godinama, količina kolagena u koži počinje da pada, zbog čega koža gubi čvrstoću i elastičnost. Efekti se pojavljuju gotovo odmah u obliku bora. Njima nesvjesno doprinosimo sami – mrštimo se, podižemo obrve ili na je glava pognuta dok radimo na kompjuteru i koristimo pametni telefon. Nažalost, ovo se ne može kontrolisati. Srećom, možete smanjiti pojavu bora izvođenjem redovnih vježbi za jačanje mišića lica. One se sastoje od naizmjeničnog stezanja i opuštanja različitih dijelova lica.

Facefitness je efikasan način da:     

Poboljšate napetost kože, zahvaljujući kojoj mimičke bore postaju pliće.

Smanjenje tzv. “druge brade”

Poboljšajte izgled kože stimulišući cirkulaciju i protok limfe.

Oslobodite se napetosti i stresa nagomilanih tokom dana.

Da bi se postigli željeni rezultati, dovoljno je trenirati mišiće lica svaki dan oko 7-10 minuta. Nakon mjesec dana možete ograničiti na 3 sesije sedmično.

Kako trenirati mišiće lica?

Evo nekoliko vježbi koje vam pomažu da se oslobodite bora!

Postavite jagodice prstiju prema spoljašnjim uglovima oka i pažljivo povucite kožu sa jedne na drugu stranu (oči treba da imaju kosi oblik). Zatim sklapajte oči (ali ne u potpunosti). Uradite deset ponavljanja za deset sekundi.

  • Dok male bore oko očiju često dodaju šarm, bora između obrva daje licu prilično oštar izraz. „Pumpa“ je savršena vježba da bi se ovaj neželjeni nedostatak otklonio. Stavite ruku na vaše čelo i zamislite da u sredini ima dugme koje treba pritisnuti. Kretanje koje podsjeća na pumpanje izvodi se 10 puta u 10 sekundi.

  • Rad na računaru i korišćenje pametnog telefona čine stvaranje „druge brade“. Ova vježba je stvorena da bi se smanjile i izravnale brazde na vratu. Povucite vrat pod uglom od 60 stepeni, a zatim gurnite donju vilicu naprijed. Zadržite 5 sekundi. Ponovite ovaj pokret 20 puta.

  • Vježbajte da podignete uglove usta. Padajući uglovi su česti nedostatak koji se javlja kada koža izgubi elastičnost. Da biste to spriječili, redovno vježbajte, što će ojačati usta i podići uglove. Raširite usne u pola osmijeha. Dodirnite uglove usta i podignite ih malo prema gore. Onda bez pomijeranja prstiju, recite “o” i držite usta 5 sekundi. Ponovite 10 puta.

  • Balon: vježba za čvrste obraze. Ova vježba ne samo da podiže vaše obraze, već i izglađuje nabore koji se često javaljaju sa godinama. Vježba je vrlo jednostavna. Samo uspunite obraze vazduhom kao da imate vodu u ustima. Držite ih 5 sekundi, dišite sve vrijeme. Onda opustite lice. Ponovite ovu vježbu 10 puta.

  • Vježba za bore na čelu – Stavite prste na čelo i postavite ih oko 1 cm iznad obrva. Zatim, bez njihovog pomeranja, podignite obrve. Ponovite ovu vježbu 10 puta. Ova jednostavna akcija će ojačati područje čela, izglađujući horizontalne bore. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,