Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Filmska priča: 76 dana proveo na pučini u gumenom čamcu bez hrane i vode (VIDEO)

Preuzmite sliku

Priča Stevena Callahana koji je čudesno preživio 76 dana na otvorenom moru, bez hrane i vode, inspirativna je na puno načina, a njegov pothvat postao je tema mnogobrojnih dokumentaraca, knjiga i filmova.

Kad je prolazio kroz tešku fazu života, nakon razvoda, odlučio je pobjeći od svega te napravio plan da proputuje svijet brodićem koji je osobno dizajnirao i nazvao “Napoleon Solo”.

Svoju epsku avanturu počeo je 1981. iz Newporta na Rhode Islandu odakle se zaputio Bermudima te kasnije i Engleskoj gdje je sigurno stigao. Iz luke Cornwall htio je krenuti prema Antigvi u sklopu trke pomoraca, no napustio je utrku prije Španjolske. Zbog lošeg vremena nekoliko brodova je potopljeno, a i sam “Napoleon Solo” bio je vidno oštećen.

No, uspio je sve popraviti te početkom 1982. krenuo je s Kanara prema Antigvi. Nakon sedam dana njegovo plovilo udario je najvjerojatnije kit ili veliki morski pas, što je dovelo do velikih oštećenja broda. Callahan je jedva izvukao živu glavu spasivši se uz pomoć malog čamca za spašavanje. Prije nego je “Napoleon” potonuo uspio je izvući neke stvari za koje je smatrao da bi mu mogle biti potrebne. Bio je usred Atlantika, u malom gumenom čamcu za spašavanje, bez hrane i bez ikakve orijentacije, prepušten na milost vjetru i moru, piše Vintage News.

No, nije puno paničario već je krenuo u smišljanje plana. Pomoću destilatora kojeg je imao, pokušao je osmisliti mehanizam za pročišćavanje vode, a uz pomoć koplja uhvatio je nekoliko ptica i riba koje je morao jesti kako ih je ulovio.

Nakon 14 dana opazio je brod i opalio signalni pištolj, no niko ga nije primijetio. Tad je počeo gubiti nadu da će preživjeti. Situacija je postajala sve ozbiljnija, a u međuvremenu je loveći ribu i oštetio čamac te je bilo sve teže. Kad je mislio da je sve bliže smrti, pronašao je način da popravi splav te se osjećao kao da je ostvario najveću pobjedu u životu.

75. dan na pučini opazio je svjetla na otoku Galante koji se nalazi jugoistočno od Gvadalupa, malog arhipelaga u Antilima u Karipskom moru. To mu je dalo snage da izdrži još malo, a sljedećeg jutra pronašla ga je skupina ribara.

Tek nakon nekoliko sedmica uspio je stati na noge i normalno hodati. Tvrdi da ga je to iskustvo promijenilo na bolje, a njegova priča mnogima je postala inspiracija. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje