Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Fascinantna multifuncionalna građevina: Most i zgrada u jednom

Preuzmite sliku

Jedna od najviših novih građevina u glavnom gradu Kazahstana biće neobičan neboder čiji je dizajn inspirisan izgledom državne zastave. Masivna rupa nalaziće se u središtu 120 metara visokog nebodera koji će se protezati nad rijekom Išim i služiti kao most i zgrada mješovite namjene u jednom.

Nazvan Tower of the Sun, ili Kula Sunca, ovaj neboder smješten je u srcu prijestolnice i sadržaće stanove, poslovne prostore, kancelarije i hotel. Prostor od 75.000 kvadratnih metara obuhvataće i most za pješake i bicikliste na najnižem nivou zgrade.

Tržni centar bi se nalazio iznad, a dva piramidalna predvorja sa obje strane baze kružnog otvora služila bi kao glavne ulazne tačke za stambena i mješovita krila zgrade. Krovna terasa sa osmatračkom platformom biće takođe dostupna svim koji budu željeli da upoznaju Astanu uz drugog ugla.

  • Uzimajući u obzir lokaciju koja je u centralnom dijelu grada, Fundamental Architects su željeli da projektuju građevinu koja neće u potpunosti zakloniti pogled.

    U potrazi za inspiracijom okrenuli su se nacionalnim simbolima i rješenje problema pronašli u izgledu zastave. Sama građevina predstavlja plavi dio zastave, odnosno nebo, dok kružna praznina u njenom centru predstavlja Sunce.

    “Zgrada je postavljena na potezu između autoputa i predsjedničke palate, ali tokom vožnje nije zaklonjen pogled na palatu. Ona se može vidjeti kroz otvor na zgradi, koji predstavlja Sunce – važan simbol u kulturi i tradiciji Kazahstana”, objašnjava Vladimir Konovalov iz biroa Fundamental Architects.

    Zgrada će koristiti prednost lokacije na vodi, pa će za napajanje koristiti energiju koju proizvede snaga rijeke. To međutim ne podrazumijeva gradnju tipične hidroelektrane, već će se sužavanjem toka rijeke povećati protok, a time i njena snaga. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje