Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Fascinantna kuća koja neprestano mijenja svoj izgled i tako se stapa sa okolinom

Preuzmite sliku

Američki umjetnik Doug Aitken autor je projekta Mirage: kuće sastavljene od ogledala, tako da izgleda kao da upija i odražava ono što se događa u okolišu, na tren nepomična, a onda opet vrlo živa.

Doug Aitken autor je fascinantnog projekta Mirage: Kuće koja je izgrađena po modelu porodičnih kuća na američkim rančevima, a je sastavljena od reflektujućih velikih ogledala. Instalacija je prvobitno bila smještena u pustinji Južne Kalifornije i otvorena za posjetitelje 25. februara 2017., u sklopu Desert X izložbe savremene umjetnosti, koju je uredio umjetnički direktor Neville Wakefield.

Početkom 2019. preselio ju je u snijegom prekrivene švicarske Alpe, u selo Gstaad, poznato po elitnom skijaškom turizmu, gdje predstavlja nezaobilaznu atrakciju za brojne skijaše i posjetitelje.

 • Mirage ne prestaje oduševljavati činjenicom da je u potpunosti stopljena s prirodom te da odražava svaki pokret u prirodi. U jednom trenutku izgleda kao da je riječ o okviru za sliku koja odražava okoliš, a već u idućem kada se podigne povjetarac ili preleti ptica postaje živa slika koja se mijenja iz trena u tren, prenosi 24sata.hr.

  Kalifornijski stil gradnje kuća na rančevima jedinstven je na Zapadu. Utemeljio ga je arhitekt Frank Lloyd Wright, koji je vjerovao da arhitektura treba biti stopljena s krajolikom.

 • U 1920-ima i 30-ima skupina arhitekata počela je graditi takve kuće spajajući Wrightov fluidni tretman prostora s jednostavnim jednokatnim kućama koje su gradili stočari.

  Nakon Drugog svjetskog rata dodatno je pojednostavljena arhitektura kuće i postala je vrlo česta u gradnji, jer je zbog relativno jednostavne gradnje omogućavala da se predgrađe brzo širi.

  Mirage je naizgled ‘običan’ prigradski dom, lišen emocija, pripovijesti koje bi pričali stanovnici i živosti koja je uobičajena za takav posjed. Ta minimalistički izgrađena struktura, bez vrata i prozora, u potpunosti funkcioniše kao odgovor na krajolik oko sebe.

  Bila je smještena u dolini Coachella, u neposrednoj blizini planinskog lanca San Jacinto i u potpunosti se stopila s krajolikom. Kuća od ogledala kao da ga upija, kao da je okvir za sliku koju odražava, tako da njene ogledalske površine tvore kaleidoskop u prirodnoj veličini koji apsorbuje i odražava krajolik.

 • Ne postoji ni jedan trenutak kad bi se posebno isplatilo promatrati tu instalaciju, treba ju gledati satima, bez odmicanja pogleda, jer svaka njena varijacija pruža nešto novo i stvara jedinstveno umjetničko djelo. I unutrašnjost kuće obložena je ogledalskim površinama, na kojima se odražava slika prirode kroz otvore za prozore i vrata te otvor na krovu kuće, tako da je prolazak kroz kuću uistinu veličanstven.

  Doug Aitken rođen je 1968. godine. Završio je likovnu umjetnost, no istražuje brojne medije kroz koje se dosad izražavao, od skulpture, preko filma i instalacije, do arhitektonskih intervencija. Njegova djela prikazuju se na izložbama savremene umjetnosti u brojnim poznatim muzejima, a osvojio je i nekoliko vrijednih nagrada. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,