Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Facebook povećava opasnost od poremećaja u prehrani

djevojka-laptop
Preuzmite sliku

Istraživanje stručnjaka pokazalo je da se povećava opasnost od razvoja poremećaja u prehrani kao što su anoreksija i bulimija kod tinejdžerki koje su previše vezane za društvenu mrežu \”Facebook\”.

\"djevojka-laptop\"Profesori Fakulteta za socijalnu pomoć i zdravstvene znanosti u Haifi ispitivali su dva faktora koja imaju veze s poremećajima prehrane na uzorku od 248 djevojčica adolescentica u dobi od 12 do 18 godina: izloženost medijima i osobna osposobljenost. Djevojčice su ispitivane o gledanju televizijskog programa i navikama da čitaju magazine i koriste internet.

Znanstvenici su otkrili da postoji direktna veza između vremena koje djevojčice posvećuju \”Fcaebooku\” i broja poremećaja u prehrani. Što su više na društvenoj mreži veća je opasnost da pate od bulimije, budu nezadovoljne izgledom svog tijela i da započnu dijetu kako bi izgubile na težini.

Autori su nagovijestili da stalna vezanost za \”Facebook\” promovira jednostrano fokusiranje na izgled, navike i ponašanje. Izloženost modi i glazbi preko interneta pokazala je isti trend, ali ne tako jaku vezu kao kod korištenje \”Facebooka\”.

U slučaju da su roditelji bili svjesni što njihove kćerke vide i rade na internetu i razgovaraju o tome s njima, o sadržaju i broju posvećenih sati opasnosti od razvoja poremećaja je bila manja, prenosi Broj1.hr

Autori su zato zaključili da roditelji, miješajući se, brinući i nadgledajući djecu imaju mogućnost utjecaja na dojam svojih kćerki o njihovom izgledu i sposobnost umanjiti rizik od bolesti.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: