Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evo zbog čega ne biste trebali spavati goli tokom velikih vrućina…

Preuzmite sliku

Dolazi nam toplotni val tokom kojeg spavanje može izgledati poput nemoguće misije. Iako većina misli da će skidanje svega sa sebe pomoći spavanju, stručnjaci kažu da će to imati kontra efekat

Dolazi toplotni val, a zbog vrućine možda ćete poželjeti potpuno odbaciti pidžamu i donji veš. Međutim, stručnjaci kažu da spavanje bez ičega na sebi zapravo može pogoršati stvari, prenosi 24sata.hr.

Doktorica Sophie Bostock, stručnjakinja za spavanje, rekla je: ‘Vidjela sam mnogo savjeta o spavanju bez odjeće.’

– Ali to neće pomoći jer ono što vam se može dogoditi je da se na vama skuplja znoj koji onda ne pokupi upijajuća tkanina nego ostaje na tijelu koje se potom ne može ohladiti – objašnjava.

– Dakle, nošenje pamučne pidžame, ili bilo čega što ‘skida’ znoj s tijela, možda je bolje nego biti potpuno gol – dodaje za britanski Sun.

– Razlog zašto imamo toliko poteškoća sa spavanjem kada je vruće je to što se oslanjamo na hlađenje tjelesne temperature kao poticaj za spavanje – objašnjava doktorica Bostock.

Sophie je također rekla da su istraživanja pokazala da kad god dođe do velikog porasta temperature, obično manje spavamo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,