Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto su svađe braće i sestara korisne za razvoj ličnosti….

Preuzmite sliku

Nesulasice među braćom i sestrama mogu ubrzati mentalni razvoj dece i ranije dosezanje zrelosti, tvrde naučnici iz Centra za porodična istraživanja pri Univerzitetu Cambridge.

Utjeha za roditelje koji gube živce u svakodnevnim prepirkama svojih potomaka, proizlazi iz petogodišnjeg istraživanja naučnika.

Naučnici  su ustanovili da česta neslaganja među braćom i sestrama doprinose i razvoju emocionalnih i socijalnih vještina.

Također, naglašavaju da je to moguće samo u slučaju kad nijedno dijete nije submisivno, nego se ravnopravno verbalno bori s bratom ili sestrom i zajednički nastoje doći do rješenja konflikta, prenosi N1.

Drugim riječima, što se djeca više svađaju, to će bolje naučiti kako kontrolisati svoje emocije.

“Što se djeca više uznemiruju, to više uče o regulisanju svojih emocija i o tome kako mogu uticati na emocije drugih“, rekla je autorica knjige “Socijalno razumijevanje” Claire Hughes.

Judy Dunn, profesor razvojne psihologije na Institutu za psihijatriju, rekla je da rivalstvo braće i sestara može biti konstruktivno, pripremajući ih za važne veze kada postanu stariji, piše The Guardian.

Naravno, ako rivalstvo braće i sestara izmakne kontroli, to može imati negativan uticaj. Uporno nasilje je snažan pokazatelj da će agresivno dijete maltretirati i svoje vršnjake.

Psiholog Dorothy Rowe smatra da roditelji trebaju intervenisati u nesuglasicama samo da bi pokazali braći i sestrama da postoji bolji način za njihovo rješavanje. Ona je naglasila da ako se roditelji umiješaju, trebaju izbjegavati zauzimanje strana jednog ili drugog djeteta jer to samo produbljuje rivalstvo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje