Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto neki parovi imaju samo mušku, a neki žensku djecu

Preuzmite sliku

U nekim porodicama se dešava da se rađaju samo dječaci, ne u jednoj, nego u nekoliko generacija, dok se u drugim rađaju isključivo djevojčice. Evo zašto neki parovi imaju samo mušku, a neki žensku djecu.

Da li to znači da su neke porodice „specijalizovane“ samo za rađanje djece jednog spola?

Neki naučnici smatraju da to da li ćemo imati sina ili kćerku nasljeđujemo od oca, iako još niko nije ustanovio koji je gen odgovoran za to, dok drugi tvrde da su za to odgovorne nasljedne odlike koje mogu da doprinesu evolucionoj prednosti jednog spola, piše CNN.

Brojne studije bavile su se istraživanjem da li visoki roditelji češće dobijaju dječake, dok oni ljepši imaju kćerke, iako su ove teorije naišle na brojne kritike.

 • Još jedna od hipoteza u vezi sa ovim pitanjem jeste da su za to odgovorni hormoni roditelja u trenutku začeća.

  Međutim, rezultati nove studije, koja je obuhvatila cijelu populaciju Švedske od 1932. godine, ukazuju na to da je pol potomaka stvar puke sreće.

  – Otkrili smo da ljudi nemaju urođenu tendenciju da imaju djecu jednog ili drugog spola – spol potomaka je u suštini nasumična stvar. Ako imate mnogo dečaka ili mnogo djevojčica u porodici, to je samo slučajnost – kaže doktor Brandan Zaich vodeći autor studije.

  Koristeći informacije iz matične knjige rođenih u Švedskoj, istraživači su upoređivali da li braća i sestre imaju tendenciju da dobijaju djecu istog spola. Njihova statistička analiza isključila je mogućnost da određene karakteristike roditelja utiču na to da li će oni dobiti dječaka ili djevojčicu.

 • – Kako rođena braća ili rođene sestre dijele 50 odsto svog genetskog materijala, da postoji genetska predispozicija koja određuje spol potomaka, ona bi se potvrdila tako što bi i njihovi potomci bili istog spola. Međutim, rođena braća i rođene sestre nisu dobijali djecu istog spola – to što jedno od njih ima djevojčicu nije povećavalo verovatnoću da će i drugo dobiti žensko dijete – objašnjava doktor.

  On tvrdi da velika baza podataka – 4,7 miliona rođenih – govori u prilog preciznosti i tačnosti onoga što su utvrdili i objašnjava da su druga istraživanja ove vrste obuhvatala manji broj ljudi, pa su zaključci bili drugačiji i usmjeravali su u pogrešnom pravcu, prenosi Telegraf.rs.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,