Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta se dogodi kada zaboravite skinuti šminku prije spavanja

Preuzmite sliku

Gotovo svim ženama se u nekom trenutku dogodilo da zaborave skinuti šminku prije spavanja.

Bilo da se radilo o ludom izlasku nakon kojeg su samo pale u krevet i zaspale ili su jednostavno bile preumorne nakon dugog dana na poslu, za ovo su krive gotovo sve.

I sve su čule da je to nešto što si nikako ne smiju dopustiti jer je to gotovo najgore što mogu napraviti svojoj koži.

Ali dobar dio žena ne zna tačno kakvu štetu stvara šminka s kojom prespavaju. Stoga je ekipa POPsugara razgovarala s dermatologinjom, koja im je pojasnila tačno kakve posljedice na kožu može ostaviti neskidanje šminke prije spavanja.

Najprije im je objasnila kako šminka popunjava i blokira pore te da je šminku važno skinuti prije spavanja upravo zato da biste je maknuli iz pora.

Ako sa šminkom ipak prespavate, pore će biti začepljene ne samo šminkom nego i uljima koja proizvodi koža, zbog čega će se pore proširiti i upaliti, a u najgorem slučaju može se stvoriti i ožiljkasto tkivo.

Doktorica Tatiana je poručila kako do toga dolazi jer šminka sprječava normalnu funkciju žlijezda. One stoga proizvode višak sebuma što na kožu djeluje upalno.

“Važno je znati i kako ulje za kožu ne znači vlagu ili hidrataciju. Zapravo, ulje iritira kožu i povećava rizik od drugih problema poput akni, rozaceje i pigmentacije”, rekla je doktorica Tatiana.

Ali, to nije sve. Dodala je i kako šminka stvara uljni sloj na koži koji upija onečišćenja i bakterije.

“Ako prespavate sa šminkom, vašu kožu će gušiti ovaj sloj. Stanice kože se neće normalno ljuštiti i zamijeniti, a uljne žlijezde mogu imati problema s radom. Koža vam stoga može postati masna i nezdrava”, rekla je doktorica.

Dodala je i kako, ako vam se često događa da zaboravite skinuti šminku prije spavanja, može doći do češćeg pojavljivanja prištića, ali i problema s aknama, teksturom i osjetljivošću kože. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,