Srijeda, 29. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Evo šta će vam se dogoditi ako u krevet idete gladni: Stručnjaci ističu ovih 7 stanja

Ako ste mislili da ćete izgubiti kilograme ako u krevet idete gladni, nemamo dobru vijest za vas.

Stručnjaci tvrde da ovo stanje ne doprinosi ni zdravlju a ni težini, prenosi Thehealthy.com

Manjak sna

Ako ste gladni, vaš mozak će biti u stanju pripravnosti i zbog toga nećete dostići stanje dubokog sna. Pored toga, glad će umanjiti i trajanje sna jer ćete gladni teže zaspati.

Povećanje težine

Pad šećera u krvi će uzrokovati glad koja će se zatim pokušati “regulisati” hranom koja je u blizini. Ipak, upravo takva hrana će dovesti do povećanja tjelesne težine. S druge strane, poremetit će se i nivo šećera u krvi te će na taj način utjecati na metabolizam. Ako baš nešto želite jesti, možete grickati tamnu čokoladu ili orahe.

Gubitak mišićne mase

U nedostatku nutrijenata čije će proteine tijelo preraditi u mišiće, energija gladnog tijela će crpiti se iz onih dijelova tijela koje nikako ne želite, iz mišića, tvrdi Evropsko društvo kardiologa. Navode i kako će dugotrajne faze gladi tokom sna loše utjecati i na najvažniji mišić, na srce, prenosi Ordinacija.hr

Manjak energije

Stvaranje energije je proces koji se odvija 24 sata unutar dijela. U nedostatku proteina takav će se proces usporiti pa ćete se zbog toga buditi s nedostatkom energije.

Loše raspoloženje

Glad uzrokuje rast nivoa harmona koji regulišu ponašanje, te se utječe na dijelove mozga koji inače kontrolišu ljutnju.

Pridržavanje obroka

Ipak, odlazak u krevet iako ste gladni nije uvijek tako loša stvar, smatraju stručnjaci. Takav san će vas navesti da nakon buđenja pojedete konkretan obrok koji će biti sastavljen od velikog dijela proteina i vlakana.

Mršavljenje

Stručnjaci predlažu da između doručka i večere traje post od 12 sati, a njegovu su učinkovitost potvrdili i stručnjaci koji su analizirali težinu miševa koji su ‘postili’ 16 sati, a bili su na visokokaloričnoj prehrani i mastima.

Nakon što su se uporedili oni koji su stavljeni na zdravu prehanu i ovi koji su ‘postili’ došlo se do rezultata da su svi podjednako teški. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje