Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Evo na koje vam načine djeca šalju poziv u pomoć

Kao i odrasli, i djeca imaju svoje uspone i padove. Oni mogu biti vrlo osjetljivi i osjećati anksioznost zbog problema sa učenjem ili zbog svog porodičnog okruženja. Pored ovoga, nedostatak pažnje može izazvati agresiju i hiperaktivnost kod djece.

Važno je prepoznati ta ponašanja u početku i pokušati ih popraviti.

Vaša beba pokazuje agresiju i grize vas

Agresija kod mališana može se lako objasniti njihovim razvojem mozga. Jednostavno je, dječiji mozak se gradi. Grade vještine rasuđivanja i logičkog razmišljanja. Grickanje i agresija nisu negativan odraz vašeg stila roditeljstva. Mogli bi vam baciti igračku na glavu, dok ih pokušavate poljubiti. Djeca nemaju dovoljan kapacitet mozga za samokontrolu, piše Bright Side.

 • Kako reagovati?

  Možete pokazati djetetu odgovarajuće ponašanje, a zatim ga zamoliti da ga ponovo ponovi dok reakcija ne bude ispravna.

  Vaše dijete ima promjene raspoloženja i postaje histerično

  Izgleda kao dramska scena sa suzama i vikanjem, ali zapravo se nije dogodilo ništa neobično. Dala si rozu šolju, umjesto plavu.

  Emocije vaše bebe i dalje postaju složenije, ali njihova sposobnost da se nose sa njima ponekad nije dovoljna. Jednostavno je, svako malo razočaranje za njih je vrlo frustrirajuće i osjećaju se kao da je kraj svijeta, prenosi Tuzlanski.ba.

  Kako reagovati?

  Budite cool i dopustite im da iskažu svoje frustracije, ali istovremeno im pokažite da to nije u redu (nemojte to lažirati – zapravo saosjećajte s njima). Pokažite im nekoliko pozitivnih načina da se oslobode svojih osjećaja i javite im da natezanje cipela ili bacanje hrane nije najbolja reakcija.

  Vaše dijete odbija se sjediti u autosjedalici, obući cipele ili spakovati ruksak

  Ako vaše dijete baci cipele, odbije se obući ili neće spakovati ruksak, to može značiti da je umorno od aktivnosti i želi malo vremena za opuštanje.

  Kako reagovati?

  Ne morate vući svoje dijete gdje god želite ili ih tjerati na tone različitih aktivnosti, jer to može dovesti do preopterećenja.

  Vaše dijete trči u krugovima, bori se, igra lova i visi sa stvarima

  Kada se vaše dijete ne želi smiriti, pokušava se svađati ili cijelo vrijeme trči oko vas, to može značiti da nema dovoljno aktivnosti. Djeca će vam možda pokušati reći da se žele igrati vani, skakati ili komunicirati s drugom djecom.

 • Kako reagovati?

  Provjerite raspored svoje djece. Možda imaju puno slobodnog vremena i ne znaju gdje trošiti energiju. Pokušajte organizovati neka druženja sa drugom djecom.

  Vaše dijete baca i razbija igračke

  Vaše dijete može razbiti igračke, igrati se s njima agresivno ili čak ignorisati novi automobil ili lutku. Ovo može značiti da im je dosadno biti kod kuće. Možda će htjeti ići u šetnju, raditi neku drugu aktivnost poput umjetnosti ili se samo maziti s tobom.

  Kako reagovati?

  Pokušajte da predložite različite aktivnosti, ali nemojte biti naporni. Na primjer, možete i sami početi da crtate i ako vaše dijete zaista želi učestvovati, pridružiće vam se.

  Vaše dijete svemu kaže “Ne!”

  Djeca mogu odbiti pojesti obrok, oprati zube ili obući pidžamu. Oni jednostavno ne žele sarađivati. Ova vrsta ponašanja može biti znak da vaše dijete zapravo želi dobiti kontrolu nad nekom situacijom.

 • Kako reagovati?

  Da biste izbjegli ovu borbu za vlast, pametno je dati svom djetetu dva izbora. Na primjer, možete predložiti da svoju sobu očiste sada ili nakon šetnje.

  Uhvatite dijete kako laže i vara

  Djeca mogu lagati ili preuveličavati neke stvari, ali ako se to događa prečesto, ne biste ga trebali ignorisati. Može se dogoditi kada se nečega uplaše, poput vaše reakcije na istinu.

  Kako reagovati?

  Prvo, nemojte to shvatati lično. Drugo, pokušajte pronaći korijen laži. Treće, više cijenite njihovo pozitivno ponašanje.

  Vidite kako vaše dijete udara druge

  Djeca uče kako da se nose sa snažnim emocijama kada su preplavljeni ili ljuti. Njihove vještine komuniciranja i suočavanja nisu baš razvijene prije 5. godine života. Starija deca bi se mogla ponašati ovako zbog anksioznosti i straha. Također, vaš roditeljski stil može uticati na ove reakcije.

  Kako reagovati?

  Obratite pažnju da li postoji neko ko im je blizak, koji im pokazuje ovaj loš primjer komunikacije. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje