Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Evo na koje načine štetite svojoj djeci ako ste ovisni o mobitelu

Djeci je potrebna roditeljska pažnja. O njoj ovisi njihov društveni i emocionalni razvoj.

Današnje roditeljstvo je zahtjevno, ipak fizička prisutnost ali mentalna odsutnost dok surfaju po mobitelu može loše utjecati na dječji razvoj.

Mame koje su stalno na mobitelu češće imaju negativniju i manje otpornu djecu

U istraživanju objavljenom u časopisu Developmental Science, novorođenčad i djeca u dobi od sedam mjeseci do dvije godine izrazila su veće nezadovoljstvo i manje su istraživala svoje okruženje kada su njihove majke koristile mobitele. Djeca čije su majke priznale da previše vremena provode na mobitelu, bila su neraspoložena i razdražljiva čak i kada su njihove majke isključile mobitele.

Istraživači su zaključili da baš poput drugih oblika nepažnje, upotreba mobilnih uređaja može imati negativan utjecaj na socijalno-emocionalno funkcionisanje djeteta i na kvalitetnu interakciju između roditelja i djeteta.

 • Djeca se osjećaju nevažnima i moraju se ‘takmičiti’ s pametnim telefonima

  Veliko istraživanje u kojem je učestvovalo oko šest hiljada djece od osam do trinaest godina, 32 posto njih izjavilo je da se osjeća nevažno kada njihovi roditelji koriste mobitele za vrijeme obroka, razgovora i drugih trenutaka koji su predviđeni za porodično druženje.

  Preusmjerena roditeljska pažnja šteti dječjem socijalnom i emocionalnom razvoju

  Roditeljska nepažnja šteti razvoju beba, posebno njihovim sposobnostima uključivanja u društvene aktivnosti. Potrebno je da roditelji provode kvalitetno vrijeme sa svojom djecom i da su pritom fokusirani na njih i na zajedničke aktivnosti.

  Korištenje mobitela ometa zdravo roditeljstvo

  Pedijatri su se zabrinuli zbog roditelja koji koriste mobitele i socijalno zanemaruju svoju djecu pa su proveli istraživanje za procjenu učestalosti ovakvog ponašanja u restoranima brze hrane. Mnogi su izvadili mobitele čim su sjeli. Većina ih je koristila za vrijeme obroka, a ponekad se činilo da više uživaju u tehnologiji od djece.

  Uz to su djeca čiji su roditelji bili zaokupirani mobitelima bila glasnija, neprihvatljivo se ponašala te ometala mir u restoranu. Mnogi roditelji na mobitelima su bili razdražljivi i nestrpljivi, što je dovelo do još lošijeg ponašanja kod djece.

  Djeca uče po modelu, promatraju nas i od nas uče kako razgovarati i kako se ponašati. Nepažnja i razdražljivost nepovoljno utječe na zdrav socijalan i emocionalan razvoj.

 • Djeca su tužna, ljuta i usamljena kada roditelji koriste mobitele

  Istraživači su intervjuisali hiljadu djece u dobi od četiri do osamnaest godina, pitajući ih o upotrebi mobilnih uređaja svojih roditelja. Mnoga djeca priznala su da se osjećaju tužno, bijesno i usamljeno kada su roditelji na mobitelu. Nekoliko male djece čak je priznalo da su jednom sakrili ili oštetili mobitele svojih roditelja.

  Ovo istraživanje uključivalo je intervju, tako da istraživači nisu mogli precizno utvrditi kako mobiteli dugoročno utječu na razvoj djece. Bez obzira, savjetuju da bi roditelji trebali razmisliti prije nego što posegnu za mobitelom u društvu djece. Često se ponašamo na način koji djeci poručuje da nam nisu važni i zanimljivi kao taj mobitel koji držimo u rukama.

  Djeca će se zdravo razvijati ako dobijaju pažnju i puno ljubavi. Korištenje pametnog telefona dok ste s djetetom jedan je od oblika psihološkog povlačenja i ignorisanja. To ne znači da tehnologija neće biti prisutna, u redu je odgovoriti na poziv ili poruku, pogotovo ako se to tiče i vašeg djeteta.

  Kad ste sa djetetom, budite prisutni u svim oblicima što je više moguće. Sklonite mobitel i druge uređaje. Djeca brzo rastu i pomozite im da postanu emocionalno zdravi odrasli ljudi, piše Psychology Today. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje