Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evo koliko bi predigra idealno trebala trajati za oba spola

Preuzmite sliku

Svi znamo koliko je predigra važna za povećanje uzbuđenja i zadovoljstva. A sada je istraživanje konačno otkrilo koliko ona zaista treba trajati između plahti.

Nije tajna da je predigra itekako važan korak u bilo kojoj zabavi, posebno za žene koje se oslanjaju na dodatnu stimulaciju koja im pomaže doseći orgazam.

Fokusiranje na uvertiru pojačat će uzbuđenje i poboljšati seksualni život. Stručnjaci za seks otkrili su koliko vremena predigra treba trajati kao i koliko ona obično traje.

– Za muškarce i žene, bilo koja vrsta predigre koja uključuje dodirivanje i pokazivanje zajedničke brižne intimnosti pomaže u oslobađanju oksitocina i drugih ‘ljubavnih’ hormona – objašnjava američki liječnik Steve McGough, vanredni profesor kliničke seksologije i direktor istraživanja i razvoja u Women and Couples Wellnessu.

 • Ti hormoni poboljšavaju seksualno iskustvo, povećavaju intimnost i pomažu u smanjenju učinaka kortizola i drugih hormona stresa. Studija koja je proučavala vrijeme predigre između heteroseksualnih parova tvrdi da i muškarci i žene žele da predigra traje 18 minuta.

  Međutim, istraživanje je pokazalo da ona u prosjeku traje samo oko 11 minuta za žene i 13 minuta za muškarce.

  Stručnjaci su otkrili načine na koji možete lako začiniti predigru – i lubrikant je na vrhu popisa. Podmazivanje je važno za klizanje ruku po tijelu. Bez toga, zadovoljavanje može biti neugodno, a za neke čak i bolno.

  Također su se osvrnuli i na ‘nerazmjer u orgazmu’. Fenomen poznat kao ‘nerazmjer u zadovoljstvu’ odnosi se na razliku između toga koliko često muškarci i žene uživaju u seksu. Najrjeđe orgazam dožive hetero žene, samo 39%, dok heteroseksualni muškarci dožive orgazam 91%. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,