Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Evo koje masti su potrebne za zdravo i fit tijelo

Sigurno ste upoznati sa dobrim i lošim mastima (Omega 3 i Omega 6). Dobre masnoće su esencijalne za zdrav organizam, hormonalne funkcije i one vas ne čine gojaznim.

Postoji dosta načina unosa dobrih masti uz pomoć kokosovog ulja, ulja lanenih sjemenki i badema. Unosom dobrih masti obezbjeđujete hranu za mozak, moždane funkcije, održavanje balansa metabolizma i stabilizaciju hormona koji utiču na plodnost i regulaciju masnoće u organzimu.

Unos narednih pet dobrih masti će učiniti vaš život zdravijim i kvalitetnijim.

 • lanene-sjemenke
 • 1. Ulje lanenih sjemenki: Ulje lanenih sjemenki je najbolje konzumirati u salatama kao zamjena sirćetu. Takođe, toplo se preporučuje za pravljenje raznih umaka ili kao jedan od dodataka za pravljenje jutranjih napitaka u blenderu. Mogućnosti su beskonačne.

  2. Badem: Izbjegavajte pečeni-prženi slani badem zbog raznoraznih procesa obade koji su poništili dejstvo dobrih masti. Najbolje ja da nabavite sirovi u zdravoj hrani. Još jedna od mogućnosti je domaće pravljeni puter od badema. U blender stavite jednu čašu (2dl) organskog kremastog putera od kikirikija, jedna čaša (2dl) mlijeka od badema, javorov sirup, ekstrakt vanile i malo morske soli. Miksajte dok se masa ne zgusne. Dodatak čokolade i kakaoa će je učiniti savršenom poslasticom.

 • jaja
 • 3. Orasi: je jedan od najzdravijih koštunjavih plodova koji sadrži visok nivo antioksidanasa. Antioksidansi u orahu su dva do 15 puta efikasniji od vitamina E.

  4. Organska jaja: Najbolji način kunzumiranja je da se jaja skuhaju. Ne treba napominjati da pržena jaja ili kajgana nisu baš najsretnije rješenje zbog termičke obrade na ulju.

  5. Kokosovo ulje: Kokosovo ulje se može koristiti na razne načine za kožu, kosu, nokte i za ishranu. Koji god način da izaberete nećete pogriješiti.

  (super zena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje