Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako se slika savršenog tijela mijenjala kroz historiju

Preuzmite sliku

Kažu da je ljepota u oku posmatrača, ali da li je zaista tako? Svi smo pod uticajem vremena u kojem živimo naviknuti na standarde kada je u pitanju ljepota i naša percepcija atraktivnog i privlačnog.

Fitnes blogerka Cassey Ho primijetila je da “idealna” tjelesna građa zavisi od uticaja društva i mijenja se sve brže i brže. Baš kao i današnja moda koja svakodnevno donosi nove trendove i promjene, tako i ideali o ženskom tijelu brzo nestaju a žene ostaju zbunjene, iscrpljene i nezadovoljne.

Radili ste čitave godine da skinete taj višak oko stomaka? Džaba, sada je u modi velika zadnjica i uzak struk! Kako bi podigla svijest o tome, Cassey je odlučila da kroz fotografije prikaže kako se “idealno” žensko tijelo mijenja kroz godine.

“Da sam imala savršeno tijelo kroz vjekove, ovako bi to izgledalo.”

 • Kasne 2000-te do 2018 – Velike zadnjice, široki kukovi, uzak struk i pune usne su in! U hirurškoj industriji se sve više rade implantati zadnjica, zahvaljujući modelima koje izbacuju selfije. Od 2014. do 2012. ugradnja silikona u zadnjice porasla je za 58%.

 • Kasne devedesete i početak 2000-tih: Velike grudi, ravan stomak, i tanke butine su bile hit. Početkom 2010. operacija grudi u Americi je postala najčešće izvođena procedura. Vrijeme je Viktorijinih anđela. One su visoke, mršave, imaju duge noge i pun dekolte.

 •  

  1950: Pješčani sat dominira. Mjere Elizabeth Taylor 36-21-36 su bile idealne. Marilyn Monroe je sa svojim oblinama došla nešto kasnije. Žene su preko reklama kupovale pilule za povećanje tjelesne mase. Magazin “Playboy” i “Barbie” su nastali u ovoj dekadi.

 • 1920-te: Dječačka građa, nerazvijena i mladolika sa malim grudima, ali i ekstremno prava figura su in. Žene su nastojale da kriju svoje obline, a to su radile oblačeći nekoliko slojeva odjeće preko kako bi dobile taj izgled prave figure.

  Doba renesanse – Izgledati zdravo, punije, sa velikim kukovima i zadnjicom. Biti puniji je tada značilo imućnost, samo sirotinja je bila mršava.

 • “Zašto naša tijela tretiramo kao modu? “Grudi su izašle iz trenda, zadnjice su in! Realnost je, međutim, da je “proizvodnja” savršenog tijela mnogo opasnija od proizvodnje odjeće.

  Prestanite da koristite svoje tijelo kao da je u pitanju moda. Molim vas odnosite se prema njemu s ljubavlju i poštovanjem i ne podliježite standardima ljepote. Prihvatite sebe jer vaše tijelo ste vi”, zaključila je blogerka. (noizz.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,