Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako da uspješno spriječite prejedanje tokom praznika

Preuzmite sliku

Praznici donose poklone one lijepe i drage pod jelkom, a jednako tako i one neželjene u vidu viška kilograma zbog neumjerenosti u jelu i piću.

Sigurni smo da ste ove neželjene svake godine odlučni izbjeći, ali vam baš ne ide pretjerano dobro, pa vam donosimo desetak savjeta koje je prikupio Newsweek u razgovoru s brojnim nutricionistima. Dakle, ako pitate stručnjake, ovo su ključne stvari za prazničnu vitku liniju…

Deklaracije: Kada kupujete namirnice za pripremu praznične trpeze, čitajte deklaracije i provjerite koliko masti, šećera i kalorija one sadrže. Tako ćete i saznati koje namirnice treba izbjegavati.

Kretanje: Nemojte sjediti duže od sat vremena. Ako sjedite, ustanite ili prošetajte barem desetak minuta.

Manje porcije: Nemojte pretrpavati tanjir hranom (osim povrćem, s njim ne možete pretjerati). Dvaput razmislite kada poželite drugu ili treću porciju.

Masti: Birajte namirnice s niskim nivoom masti. Ako mast ne možete izbjeći, umjesto suncokretovog ulja i margarina koji su izuzetno nezdravi, koristite svinjsku mast, malsinovo ulje i maslac.

 • Način jedenja: Jedite polako, koncentrišite se na hranu, nemojte trpati u sebe. Jedite za stolom, izbjegavajte prejedanje pred televizorom. Uživajte u svojoj hrani.

  Pića: Gazirana pića prepuna su šećera, a alkohol je visokokaloričan. Pijte vodu, kiselu ili svježe iscijeđene sokove. Ako pijete alkohol, izjegavajte koktele i posegnite radije za gemištom koji ima najmanje kalorija i najmanje alkohola.

  Rutina: Pokušajte jesti otprilike svaki dan u isto vrijeme i držati se toga, pa makar jeli dva puta ili pet puta dnevno.

  Šetnja: Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da, ako namjeravamo biti zdravi i u dobroj formi, svakodnevno propješačimo barem 10.000 koraka što je ekvivalent 60-90 minuta umjerenog vježbanja. Danas postoje brojne aplikacije za mjerenje koraka (pedometar), a možete nabaviti i pametni sat koji će vam još više pomoći.

  Voće i povrće: Savjetuje se dnevni unos voća i povrća najmanje pet puta dnevno (oko 400 grama). Uvijek imajte bananu, jabuku, mrkvu ili mandarinu u kući.

  Zdrave grickalice: Umjesto čipsa, keksa i čokolada, grickajte voće, sjemenke ili niskokalorične jogurte. (ljepotaizdravlje.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,