Voće i povrće koje kupujemo u supermarketima i na pijacama može da bude puno bakterija i pesticida , pa se pobrinite da ga prije konzumiranja dobro operete.
Prvo, prije nego što uzmete voće u ruke, operite ih. Nema smisla isiprati voće ako ćete na njega ponovno prenositi bakterije sa ruku.
Sada na red dolazi samo pranje voća. Pod mlazom vode nježno istrljajte plodove, a možete se poslužiti i čistim sunđerom na koji nećete sipati deterdžent. Čak i pomorandže koje se ljušte treba isprati, jer rukama lako možete prenijeti prljavštinu s kore na pulpu koju jedete.
Sitno voće
Jagode, maline, zrna grožđa i drugo sitno voć najteže je oprati jer zbog mekoće ne možemo lijepo da ga istrljamo rukama kao jabuku, breskvu i slično.
Alkoholno sirće je odlično za ubijanje svih štetnih mikroba na voću. Soda bikarbona je zbog svog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća.
Voće se prvo ostavi u sirćetu dvadeset minuta. Nakon toga se može malo isprati i ostaviti u rastvoru sode bikarbone i vode bar pola sata, a zatim isprati čistom vodom. (24sata.hr)