Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako da pripremite romantičnu večeru na terasi

Preuzmite sliku

Terasa treba da postane vaš novi saveznik kada su odmor i opuštanje u pitanju.

I ne samo to, nju treba iskoristiti i za nezaboravne romantične večere. Bilo da želite da ih priredite sa konkretnim razlogom, ili čisto onako, evo šta sve unaprijed treba da uzmete u obzir.

Odredite dan i vrijeme

Logično je da vam je za ovo posebno veče potreban određen vremenski period, kako biste unaprijed sve isplanirali i pripremili. Zato je važno da sa voljenom osobom ranije odredite koji će to tačno dan i vrijeme biti. Ako želite da priredite iznenađenje bez najave, onda samo dobro uskladite rasporede mimo znanja vaše drage/dragog.

Temeljno sredite terasu

Ovo je najmanje zabavan, ali i neophodan dio čitave akcije. Naoružajte se džogerom, metlom, krpama i sredstvima za čišćenje, pa prionite na pranje terase. Ovaj prostor je baza za vašu romantičnu večeru, pa jednostavno mora biti čist i prijatan.

 • Dekorišite terasu u stilu romantične oaze

  To ne znači da kreativna rješenja treba da budu komplikovana. Najvažnije je da imate komotan prostor za jelo, pa će i manji baštenski stočić sa dvije stolice biti od koristi. Ukoliko već imate ove elemente onda je situacija jednostavnija, a za ležerniji pristup prostrite dekicu i pobacajte jastuke u stilu 1001 noći. Stereotipi su ovdje takođe potpuno u redu. To podrazumijeva svijeće, mada su one mirišljave previše napadne, pa njih gledajte da izbjegnete. Viseće lampice, zastavice, i biljke u saksijama raspoređene svuda po prostoru, svakako će ga oplemeniti. Odaberite prigodan stolnjak, najljepše tanjire i escajg koji imate, kao i čaše u skladu sa pićem koje ćete služiti.

  Ne zaboravite na sitnice koje treba da budu pri ruci

  Neka vam u blizini bude sprej protiv dosadnih komaraca, i sredstvo protiv fleka u malom pakovanju, ukoliko crveno vino ili neko od jela učine svoje. Sakrijte metlu, pa u slučaju da se nešto slučajno polomi, imaćete čime brzo to da uklonite. Ostavite sa strane dekicu da se ugrijete ako zahladi, ili sprovedite ventilator u slučaju vrućine. Obavezno ugasite mobilni telefon!

  Mislite i na muziku

  Napravite plejlistu koja će se sastojati od laganih tonova, kako bi oni dodatno podržali romantičnu atmosferu. Da malo razbijete monotoniju, neka se s vremena na vrijeme pojave omiljene numere vaše drage ili dragog.

 • Odaberite šta ćete obući

  Važno je da vam bude udobno, ali pošto je ovo ipak posebna prilika, neka i vaš odabir kombiacije to isprati. Lepršava jednostavna haljina za žene, a izbledjele farmerke i bijela majica za muškarce, savršeno će uneti dodatnu nenapadnu romantiku tokom večere.

  Osmislite meni u skladu sa kulinarskim sposobnostima

  Jedna od opcija jeste da naručite hranu iz omiljenog restorana, ali će se uvijek više cijeniti ono što sami spremite. Bilo bi idealno da to budu jela koja su vašoj voljenoj osobi najomiljenija. Meni može biti kompleksan, ali ako niste vični kuhanju, čak će i drvena daska puna raznih sireva, ispraćena suhim voćem, orašastim plodovima, maslinama i kvalitetnim vinom, učiniti svoje. Pečeno bijelo meso ili komadi lososa, uz adekvatnu salatu, također su poželjni. Možete pripremiti i tjesteninu sa nekim interesantnim sosom. Na vrijeme ohladite pića, kao što su bijelo vino, pivo, i kokteli. Voda sa kolutovima limuna u visokom bokalu biće odlična za početak, a ubacite i koju kockicu leda ukoliko temperatura te večeri skoči. Deserti su posebna i nezaobilazna tema, gde sebi zaista treba da pustite mašti na volju. (Citymagazine)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje