Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako da najefektivnije popunite kofer za put

Preuzmite sliku

Kako biste na najlakši način preživjeli pripremu za put, prenosimo vam savjete japanske autorice knjiga o urednosti kao životnoj filozofiji.

Ona je osmislila metod koji je, u saradnji sa inženjerima seata, primijenjen za što efikasnije pakovanje za odmor na koji idete automobilom. Prvi korak u pripremi za odmor je selektovanje stvari. Prije polaska, veliki problem predstavlja odluka šta treba ponijeti sa sobom, a šta ostaviti kod kuće. Kako biste ovo riješili, napravite listu stvari, a onda vizualizujte šta od toga treba spakovati kako biste imali perfektan odmor. Na taj način ćete ponijeti stvari koje su vam stvarno potrebne.

Selektovane stvari sada treba podijeliti za bolju organizaciju. “Sortiranje stvari po kategorijama, kao što su odjeća, pribor za ličnu higijenu, dječije igračke i drugo, omogućava vam da se lakše spakujete”, savjetuju stručnjaci. Tako igračke i lijepo spakovane stvari za plažu zajedno možete staviti u slobodni dio prtljažnika.

Kako biste na najbolji način iskoristili prostor u koferu za pakovanje, svaki komad odjeće treba umotati i postaviti vertikalno, jer na taj način oni zauzimaju manje mjesta, a tako ih možete sve vidjeti. Dodatno, tako upakovana odjeća stvara lijep i opuštajući prizor, kažu stručnjaci. Svaki par obuće pakujte tako da peta jedne cipele legne na vrh druge, đon na đon. Potom i njih zasebno spakujte u kese i stavite uz ivice kofera.

Svaki, pa i najmanji prostor u kolima treba iskoristiti za držanje bitnih stvari, poput maramica i pića. Ali, zapamtite, nikada nemojte da vam sitnice leže po podu, sjedištima ili zadnjoj polici slobodno. “Ako stvari ne postavimo tačno i sigurno, dovodimo se u opasnost da naglim kočenjem ili nekim iznenadnim manevrom, one polete i ugroze sigurnost”, kažu stručnjaci.

Prije pakovanja stvari, provjerite da li ste spustili prtljažnik. Mnogi novi automobili imaju pregradu koja podiže pod prtljažnika, koja omogućava lakšu manipulaciju stvarima, ali i smanjuje njegovu zapreminu. Ovo je dobro u vožnji do prodavnice, ali kada vam je potreban pun gepek, ovu podnicu spustite na najniži nivo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,