Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako ćete otkriti koristite li previše ili malo deterdženta za pranje

Preuzmite sliku

Na kutiji su upute o minimalnoj količini praška potrebnoj za prosječnu količinu veša koja se pere u vodi s niskom razinom tvrdoće vode. Ako se pridržavate uputa, nećete pretjerati, kaže Gagliardi. 

Višak deterdženta u mašini za veš može stvoriti samo probleme, poput mrlja i nakupina koje ostaju na odjeći, ali i mirisa koji ostaje u mašini. Previše deterdženta može polagano puniti odvode, pa ih i začepiti, što će dovesti do povećanog trošenja pumpe pa i cijele mašine za pranje veša.

 • Koliko je deterdženta dovoljno za jedno pranje, kako ne biste uništili i odjeću i veš mašinu?

  Više deterdženta ne znači i čišći veš. Prvo morate razumjeti tri faktora za učinkovito pranje veša: temperaturu vode, miješanje i hemijsku energiju dobivenu od deterdženta i omekšivača. Valja optimizirati sve te čimbenike”, kaže Mary Gagliardi, specijalistica za rublje i ispitivačica u firmi The Clorox Company. 

  “Odaberite najveću temperaturu koju dopušta vaše rublje jer toplija voda znači bolje čišćenje. Odaberite i duži program s dodatnim ispiranjem, dok ćete hemijsku energiju optimizirati tako da budete sigurni da koristite pravu količinu dobrog deterdženta i dodataka, poput omekšivača”.

 • Najbolji je savjet zato da provjerite upute na bočici ili kutiji deterdženta. Na njima su upute o minimalnoj količini praška potrebnoj za prosječnu količinu veša koja se pere u vodi s niskom razinom tvrdoće vode. Kada saznate vašu osnovnu količinu (primjerice 6 kilograma), dodajte više jedino ako imate više kilograma veša od prosječnog ili ako je jako prljavo”, kaže Gagliardi.

  Šta sadrži dobar deterdžent?

  Dobar deterdžent trebao bi imati enzime koji razbijaju tvrdokorne mrlje i koje pomažu da ih druge sastavnice deterdženta lakše uklone. Fluorescentna sredstva u deterdžentu za izbjeljivanje su također važna. Otapaju se u vodi, a potom apsorbiraju na tkaninu te razgrađuje mrlje ako ih ima.

  Kakvu mašinu imate?

  Zatim, tu je bitna i vrsta veš mašine koju koristite, koja zna koliko joj je deterdženta potrebno za svaki program. Visokoučinkovite (HE – High-efficiency) mašine troše manje vode, energije i deterdženta od tradicionalnih.

  “Ako imate takvu mašinu morate upotrijebiti i deterdžent i omekšivač koji su posebno namijenjeni tom tipu perilica. Ti proizvodi imaju formulu koja uključuje površinski aktivne tvari koje neće uzrokovati previše pjene u stroju za pranje. Korištenje manje količine standardnog deterdženta koji nije HE, da biste zaustavili pjenjenje, zapravo nije dobro rješenje, jer također smanjuje potrebne sastojke potrebne za čišćenje”, kaže Gagliardi. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje