Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Četiri namirnice koje pomažu pri mršavljenju

bodovna-dijeta
Preuzmite sliku

Osim na količinu hrane, trebali biste paziti i na to što ćete jesti. Izbor namirnica često je presudan za uspjeh. Mnoge namirnice, biljke i začini mogu pomoći prilikom gubitka težine i u očuvanju mišićne mase. Pogledajte popis poželjnih namirnica.

bodovna-dijeta

Nijedna dijeta neće dugoročno uspjeti ako prekršite pravilo bazalnog metabolizma. ‘Naime, prilikom mršavljenja trebalo bi voditi računa da se u organizam unese barem onoliko kalorija koliko je potrebno za odvijanje našeg bazalnog metabolizma. To je ona količina energije koja je našem organizmu nužna za osnovne biokemijske reakcije pri sobnoj temperaturi, u stanju mirovanja.

Za muškarca prosječne visine i težine, bazalni metabolizam iznosi oko 1.500 kcal, a za žene prosječna vrijednost bazalnog metabolizma iznosi 1.200 kcal. Osiguravanjem tih kalorija izbjegava se pojava ‘yo-yo’ efekta, koji često vraća više kilograma nego što smo ih izgubili i to vrlo brzo nakon dijete’, objašnjava Meri Filipović, mag. nutricionizma.

Jabuke

Unatoč relativno visokoj razini šećera, jabuke, zapravo, djeluju stabilizirajuće na šećer u krvi. Djelomično zahvaljujući sadržaju pektina (netopivog vlakna koje bubri u doticaju s vodom), jabuka uspijeva stvoriti dodatni osjećaj punoće i sitosti.

dijeta  c46

Osim toga, jabuka sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji može izazvati zadovoljenje želje za slatkim, a da ne dolazi do velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi. Iz tog razloga, posljedično se ne povećava izlučivanje hormona inzulina koji može potaknuti uskladištavanje šećera i stvaranje masti iz šećera.

Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina sadržana u jabuci značajno utječe na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri.

Jabukom se unosi mnogo vode (što je poželjno u redukcijskim dijetama), vitamina, minerala i vlakana koja pomažu regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a pojačava se i lučenje mokraće.

Plava riba

Losos, tuna, skuša, sardina, inćuni… izuzetno su bogati omega-3 masnim kiselinama, a njezino dijetoterapijsko djelovanje je dobro poznato.

Omega-3 masne kiseline snižavaju koncentraciju kolesterola i triglicerida u krvi, a ove masne kiseline pomažu i u prevenciji debljine jer potiču izlučivanje leptina, hormona koji je zaslužan za metaboličke procese.

Grah i leća

Mahunarke – sušeni grah, leća, bob i slične – brzo sagorijevaju masno tkivo, stabiliziraju razinu šećera u krvi i imaju više proteina od ostalih biljnih namirnica. Mahunarke će osigurati dovoljno energije i proteina, a važno je da podiže razinu šećera u krvi polako i umjereno, što daje osjećaj sitosti dugo nakon obroka. Pola šalice graha sadrži više od 6g vlakana i priličnu količinu kalija, cinka, željeza i vitamina B.

Jogurt

Jogurt je izvrstan izvor kalcija i fosfora, minerala neophodnih za pravilan razvoj i rast kostiju i zubiju, ali je također kalcij važan i u mršavljenju. Jogurt sadrži mliječne bakterije koje u procesu vrenja stvaraju mliječnu kiselinu, a u crijevima potiču stvaranje zdrave bakterijske flore.

Nedavne kliničke studije pokazuju da su sudionici koji su jeli jogurt izgubili više kilograma i centimetara u području struka, za razliku od sudionika koji nisu konzumirali jogurt. Važno je napomenuti da je gubitak masnog tkiva bio u području struka, koji je najteže izgubiti. Također jogurt je učinkovit u očuvanju mišića, jedine vrste tkiva koja sagorijeva kalorije dok je vaše tijelo u mirovanju.

Ordinacija.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: