Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žene se odale alkoholu: Sve više muškaraca zbog ovoga traži razvod

drunk 1471791c
Preuzmite sliku

“Porodični stereotip da su muškarci ti koji više piju, kao i glavni krivci za raspad braka zbog alkohola danas se mijenja”, tvrde advokati iz britanske kompanije Slater & Gordon.

drunk 1471791cOtkrivaju da je u proteklih pet godina zabilježen porast od 70 posto muških zahtijeva za razvodom jer im žene piju, piše Daily Mail.

Ta se pojava popularno naziva “Seks i grad sindrom pijenja“, prema kojemu žene alkohol koriste svakodnevno kao sredstvo opuštanja.

Fenomen je sve više prisutan u razvijenim zapadnim zemljama, osobito kod žena u 40-ima i 50-ima, koje unatoč svakodnevnom uživanju u čašici uspijevaju izvršavati svoje obaveze, pa spadaju u skupinu “funkcionalnih alkoholičara”.

U tim slučajevima žene ostaju na piću nakon posla, a prisutnost njihovih kolegica pridonosi atmosferi umjerenog pijenja. Ipak, postoji i velik broj žena koje nastavljaju piti kod kuće. Nekoliko čaša vina za večeru ili boca žestokog pića skrivena ispod sudopera njima jamče bijeg od stresa, ali i put u pravu ovisnost, upozoravaju psiholozi.

Uzroci pijenja su različiti, kod nekih su povod financijske nesigurnosti, preopterećenosti obavezama ili općenito nezadovoljstvom životom. Muškarci često nevoljko priznaju stvaran razlog za razvod – kaže advokat Amanda McAlister.

Dodaje i kako je tradicionalna predodžba muškarca koji nakon posla ostaje na piću s dečkima danas jednako česta pojava kao i izlazak žena s prijateljicama, koji obavezno uključuje alkohol.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: