Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žene mogu prepoznati nevjernog muškarca “na prvi pogled”

istrazivanje
Preuzmite sliku

HONG KONG – Žene mogu prepoznati nevjernog muškarca tako da ga samo pogledaju, a izgleda da muškarci nemaju takvu sposobnost, pokazalo je najnovije australsko istraživanje.

istrazivanjeU istraživanju objavljenom u časopisu Biology Letters naučnici otkrili su da žene donose tu procjenu na temelju toga koliko muževno muškarac izgleda.

Ženske procjene nevjernosti pokazale su malu do umjerenu, važnu vezu s mjerenjem stvarne nevjernosti“, napisali su naučnici predvođeni Gillian Rhodes sa Sveučilišta Zapadne Australije u Perthu.

Za muškarce muževnijeg izgleda procijenjeno je da je vjerojatnije da će biti nevjerni…”, navode naučnici.

Privlačnost izgleda nije bio faktor kod žena koje su napravile takvu vezu. Istraživanje je obuhvatilo 34 muškarca i 34 žene kojima su pokazane fotografije u boji 189 lica i koji su zatim trebali procijeniti njihovu vjernost.

Njihovi odgovori usporođeni su s podacima o vjernosti 189 pojedinaca. Otkriveno je da su sudionice studije puno bolje od muškaraca mogle procijeniti vjernost. “Pružamo prvi dokaz da procjena vjernosti, koja se temelji samo na izgledu lica, sadrži zrno istine“, rekli su naučnici koji su radili na ovom zanimljivom istraživanju.

Tuzlanski.ba / Jutarnji.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: