Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Emotivna priča o devetogodišnjem dječaku Ahmedu, slijepom učitelju u ratnoj zoni

Preuzmite sliku

U gradu Taizu u Jemenu, stotine djece svakodnevno idu na časove koji se održavaju u ruševinama jedne škole. U blizini tog mjesta vode se žestoke borbe vladinih snaga i pobunjenika Huta. Ahmed, devetogodišnji dječak, slijep je od rođenja, ali ga to ne sprječava da drži časove ostaloj djeci kada nastavnici ne stižu.

“Moje drugare učim ono što sam ja već naučio. Meni su najlakši Kuran i nauka”, rekao je Ahmed.

U ovoj potresnoj BBC reportaži, mali i hrabri dječak Ahmed priča da djeca žele novu školu, klupe, stolice, vrata i prozore, kao i table, svjetla i baterije.

“Najvažnije je da to radi, a želimo i da krov bude popravljen. Želimo da nas vrata štite od vjetra i sunca, kao i prozori i da kiša ne pada na nas”, rekao je on.

Ova škola je zatvorena 2016. godine kada je okupirana od strane pobunjenika Huta. Otvorena je kada su ih vladine snage otjerala sa ovog područja. Iz škole i dalje mogu da se čuju sukobi koji se odvijaju u okolini, prenosi nova.rs.

“Uvijek čujemo taj zvuk, uvijek. Kad god čujem taj zvuk, pomislim da ću umrijeti”, kaže Ahmed.

Prema podacima Unicefa, jedna od pet škola u Jemenu je neupotrebljiva. Ali kada je o ovoj riječ, nastavnici su odlučili da je otvore uprkos šteti, kako bi obrazovanje djece moglo da se nastavi. Oni ne primaju plate za svoj posao jer rat u ovoj zemlji i dalje traje.

Jedna djevojčica kaže da su uplašeni, da na području škole i dalje postoje meci i da se boje mina.

“Dolazimo u školu da vidimo svoje prijatelje i da učimo, kako bi postali doktori ili nešto slično, ako Bog želi. Za nas je uvijek opasno, želimo da se ovaj rat završi. Ne možete se opustiti dok traje rat”, dodaje ona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,