Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Efikasna rješenja: Šta uraditi kada se pojave moljci

Preuzmite sliku

Ako ste primijetili da u vašem domu počinju letjeti moljci, to znači da je vrijeme za temeljito čišćenje kako ormara tako i kuhinje.

Moljci koji jedu odjeću vole mračna i zavučena mjesta, a pritom vole ostati blizu izvora hrane, pa ih zato možemo pronaći u ormarima, kuhinjskim ormarićima i kutijama.

Odrasli moljci nemaju usta i žive samo dok ne polože jajašca, pa štetu na vašoj odjeći zapravo stvaraju gusjenice moljca. Ako nađete rupe na svojoj odjeći, to će vas upozoriti gdje su moljci položili svoja jajašca, a znakove mreže i kukuljica potražite i u ćoškovima svojih ormara i ormarića.

Moljci imaju snažno čulo mirisa. Tako komuniciraju, pronalaze partnere i otkrivaju hranu. Moljce većinom privlači miris ljudskog znoja, dlaka i prirodne tjelesne masnoće koja ostane na odjeći nakon nošenja, pogotovo na prirodnim materijalima poput vune, svile ili krzna. Iz tog je razloga važno da svoju odjeću operete prije nego što je pospremite u ormar, pogotovo ako je spremate na duži period. Spremajte svoju odjeću u plastičnim kutijama ili vrećama iz kojih možete izvući zrak. Kartonske kutije nisu dobro rješenje jer ih moljci mogu progristi, prenosi Jutarnji.

Redovno usisavajte jer se moljci mogu izleći i na tepisima.

Prozračite svoju garderobu jer moljce privlače topli i vlažni prostori.

Vješajte odjeću od prirodnih materijala na vješalice od cedrovine jer će to odbiti moljce. Dodajte komadiće cedrovine u džepove dugih komada odjeće kako biste je dodatno zaštitili.

Ako ste primijetili najezdu moljaca u ormaru…

Operite sve komade odjeće na visokoj temperaturi. Ako to nije moguće, stavite je u zamrzivač na nekoliko dana jer će to ubiti sva jajašca. Očistite cijelu unutrašnjost ormara i ormarića mješavinom vode i octa (budite pažljivi kod čišćenja stilskog namještaja).

Usisavajte često kako biste uklonili jajašca iz tepiha i s njega.

Stavite sasušeni ruzmarin, timijan, klinčiće, lavandu ili lovorove listove u male vrećice od tkanine, objesite ih u svoj ormar i stavite u pojedinačne ladice kako biste otjerali moljce. Ulja tih biljaka također mogu odbiti moljce pa njima poprskajte mjesta gdje ste primijetili da se nakupljaju.

Ako ste primijetili najezdu moljaca u kuhinji…

Uključujući ustajao miris, mreže u uglovima ili ljepljive tragove u svojim kuhinjskim ormarićima ili ste vidjeli moljce ili njihove gusjenice, vrijeme je da pročistite kuhinju. Bacite svu ´zaraženu´ hranu i temeljito očistite ormariće mješavinom vode i octa.

Budite pažljivi sa žitaricama, orašastim plodovima i rižom jer se moljci njima hrane i polažu u njima jajašca. Sve otvorene kutije s ovim namirnicama bacite i ubuduće ih držite u čvrsto zatvorenim staklenkama ili metalnim kutijama.

Dobro prozračite svoju kuhinju.

Nemojte…
Nemojte pokušati riješiti najezdu klasičnim pesticidima i proizvodima neprovjerene toksičnosti. Oni mogu biti iznimno štetni ako ih slučajno prenesete odjećom i posteljinom na kožu, a opasni su i za većinu kućnih ljubimaca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: