Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Efektan i jednostavan “ukras” koji će oduševiti ljubitelje Halloweena

Preuzmite sliku

Uoči praznika Svih svetih, 31. oktobra  svake godine brojne zemlje svijeta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Irske, Kanade i Australije, slave Noć vještica, ili na engleskom Halloween.

Nekada je ova svetkovina podrazumijevala ritualno rezbarenje bundeva kako bi se otjeralo loše vrijeme i osigurala dobra žetva. Iako se bundeve i dalje rezbare, one su tu danas samo radi estetskog dojma. Noć vještica je u moderno doba postao sinonim za zabavu pod maskama s likovima vještica, vampira, duhova i sličnih strašnih pojava. No, ne morate se maskirati da biste uživali u duhu Halloweena.

Svoje ukućane možete iznenaditi i ponekim simpatičnim, ali “jezivim” detaljem. Kao što je ova efektna dekoracija koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Djeci možete poslužiti zamrznutu ruku u zdjeli sa sokom od višnje, borovnice ili nekog drugog šumskog voća, a odraslima uz kakav alkoholni punč.

Sastojci za zamrznutu ruku: 625 ml vode, 7 g želatine u prahu, kuhinjska rukavica, gumica za domaćinstvo, makaze

Priprema:  Želatinu pomiješajte sa 60 ml hladne vode i pustite da odstoji oko jedne minute. U lončiću na peći  zagrijte ostatak vode. U zavrelu vodu ulijte rastopljenu želatinu te miješajte dok se sve granule ne rastope do kraja. Pustite da se tekućina malo ohladi. Djelomično ohlađenu tekućinu ulijte u kuhinjsku rukavicu uz pomoć cjedila. Razlijte tekućinu pažljivo u sve prste.

Zavežite vrh rukavice gumicom za domaćinstvo. Stavite rukavicu u zamrzivač na jedan do dva dana, odnosno dok se tekućina ne zamrzne do kraja. Razrežite kuhinjsku rukavicu makazama, a zaleđenu ruku pažljivo uronite u željeno piće krvavo crvene boje. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,