Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

EDT & EDP: Znate li razliku između toaletne vode i parfema?

Preuzmite sliku

Ako želite da mirišete neodoljivo šta je vaš izbor – toaletna voda ili parfem? Može vam se činiti da je to svjedno, ali razlika postoji!

Razlika je prije svega u koncentraciji mirisa koju data formula ima. Koncentracija igra veliku ulogu u tome koliko će proizvod biti mirisan na vašoj koži. Toaletna voda ima manju koncentraciju od parfema, što znači da njen miris kraće traje.

Riječ-dvije o toaletnoj vodici (Eau De Toilette ili EDT)

Toaletna vodica ima niži procenat mirisnih ulja u sebi, od prilike od 5-15 %. Takođe ona u sebi sadrži više alkohola zbog čega miris lakše i brže isparava sa kože.

 • Magija koja se krije iza parfema (Eau De Parfum ili EDP)

  Parfemi s druge strane imaju veću koncentraciju mirisnih ulja, što znači da u sebi automatski imaju manje alkohola. Osobama sa osjetljivom kožom se iz ovog razloga savjetuje da se drže parfema u odnosu na toaletnu vodicu. Parfem u sebi ima od 20-40 % mirisnih ulja.

  Da li stvarno mogu da mirišu isto?

  Donekle, da. Bez obzira o kom se proizvodu i proizvođaču radi, toaletna voda i parfem su zapravo u osnovi isti i predstavljaju mješavinu esencijalinh ulja i drugih ekstrakata. Jedina razlika je zapravo u koncentraciji. Osim toga kompozicija mirisa koja se naziva još i – šminka mirisa (vrh: limun, narandža /sredina: cimet, čajevac / donje note: vanila, sandalovina) igra vitalnu ulogu u tome koliko toaletna vodica i parfem liče jedno na drugo.

  Koliko traju?

  Trajnost toaletne vodice je od tri do pet sati, dok je parfem predviđen da traje duže od toga. Kako biste oba proizvoda podstakli da traju duže savjet stručnjaka je da ih skladištite na tamnom i hladnom mjestu.

 • Kada koristiti EDP, a kada EDT?

  Budući da je toaletna vodica laganija ona se preporučuje tokom svakodnevnih aktivnosti i u ljetnjim mjesecima. S druge strane parfemi su intenzivniji i njihova visoka koncentracija preporučljivija je za hladnije dane i večernje izlaske.

  Šta je u suštini bolja odluka!

  Na vama je da odlučite. U zavisnosti od vaših ličnih preferenci i vašeg budžeta, zavisiće i izbor prilikom kupovine jednog od ova dva proizvoda. Ako tražite povoljnu, svakodnevnu opciju toaletna vodica je za vas. Ako pak imate osjetljivu kožu i treba vam nešto pouzdano, onda je parfem vaš vjerni saputnik. (ljepotaizdravlje.ba) 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,