Srijeda, 29. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Eckhart Tolle autor bestselera ”Moć sadašnjeg trenutka”: Kraj patnje (VIDEO)

Je li patnja iluzija koju stvaramo umom? Može li se naša svijest duhovno razvijati samo kroz patnju ili postoji i drugi put?

Eckhart Tolle (rođen 1948. godine u Njemačkoj), studirao je u Londonu, do trinaeste godine patio od hronične tjeskobe protkane depresijom, čak razmišljao i o samoubistvu, sve dok se jedne noći, u dvadeset devetoj godini života, nije probudio s „osjećajem apsolutnog užasa“, te doživio „duhovnu preobrazbu“, nešto nalik uvučenosti u „vrtlog energije“, događaj koji će postati prekretnicom u njegovu životu:

„Čuo sam riječi: ‘Ničemu se ne opiri’, kao da je glas progovorio iz mojih prsiju. Osjećao sam kako me praznina uvlači u sebe. Iznenada je straha nestalo te sam dopustio da padnem u prazninu. Ne sjećam se onoga šta se kasnije dogodilo. 

Shvatio sam kako je snažan pritisak patnje koji sam te noći osjetio prisilio moju svijest da se odrekne poistovjećenosti s nesretnim  i duboko zastrašenim ja, koje je, na kraju krajeva, izmišljotina uma. Ostala je moja istinska priroda vječno prisutna Ja jesam; svjesnost u svom čistom stanju prije bilo kakva poistovjećivanja s oblikom.“

Nakon rečenog iskustva, Tolle je postao misionar „nadreligijskog“ duhovnog iskustva u miljeu New agea. Proslavio se bestselerom Moć sadašnjeg trenutka. Vodič prema duhovnom prosvjetljenju koji je, uz druge njegove knjige, preveden i na bosanski jezik. Spomenuto njegovo djelo spada u literaturu samopomoći (self-help) pokazujući put do sreće koja je u življenju „sada“. Njegova osnovna teza je sažeta u slijedećim riječima: „Osloboditi se vremena znači osloboditi se psihološke potrebe za prošlošću koja daje identitet i za budućnošću koja daje ispunjenje. Oslobođenje od vremena predstavlja najdublju preobrazbu svijesti koju možete zamisliti.“

O tome kako okončani patnju duhovni učitelj i autor Eckhart Tolle poslušajte u videu ipod. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,