Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dvije najveće greške koje prave žene prilikom njege masne kože

Preuzmite sliku

Suha, masna i normalna koža zahtijevaju drugačiju njegu, ali žene sa masnom kožom najčešće griješe u tretiranju svoje. One se uglavnom trude da uklone bilo kakav trag sebuma i trude se da što više isuše kožu.  

Međutim, stručnjaci tvrde da je ovakav pristup pogrešan i da može da vam naškodi, koliko i pomogne. Naime, možda ćete je učiniti manje masnom, ali je propratni efekat i dubinska dehidratacija.

Ovo su najveće greške dama tokom njege masne  kože:

1. Ne koriste hidrantne kreme i pretjeruju u upotrebi proizvoda koji iskušuju lice 

Neke dame će posegnuti za matirajućim proizvodima, dok će neke zaboraviti na upotrebu hidrantne, hranljive kreme. No, ovo vas može dovesti do potpuno dehidrirane kože i do podsticanja proizvodnje sebuma.

Savjetuje se da preparate koji kontrolišu lučenje sebuma koristite danju ili ujutru tik prije nanošenja šminke, a da vaša noćna krema bude bogata i veoma kvalitetna.

2. Izbjegavanje ulja kada je u pitanju čišćenje i njega lica

Ukoliko koristite agresivna i jaka sredstva za skidanje šminke, morate biti svjesni činjenice da će ona doprinijeti tome da prirodna ulja vaše kože nestaju. Koža će reagovati tako što će proizvoditi još više sebuma, kako bi se zaštitila. Zato će sredstva za čišćenje lica na bazi ulja riješiti problem – ona će držati sebum pod kontrolom, a kožu balansiranom i čistom. (lepotaizdravlje.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,