Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dvije minute ‘čuda’: Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Preuzmite sliku

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uveliko utjecati na rad organizma i na to kako se osjećamo. Saznajte zbog čega biste svaki dan trebali masirati tačku između nožnog palca i prsta do nožnog palca.

Prema tradicionalnoj kineskoj vještini akupresuri, na našem tijelu nalaze se brojne tačke čije masiranje pomaže u boljem radu funkcioniranju organizma te da se općenito bolje osjećamo.

Jedna od tih “magičnih” tačaka nalazi se između nožnog palca i prsta do nožnog palca. Naziva se Tai Chong, a preporučljivo je svaki dan pritiskati ili masirati u malim krugovima oko 2 minute (možete i tri-četiri puta dnevno). Kako biste tačno odredili gdje se ta tačka nalazi, stavite prst po dužini ispod palca i prsta do palca i ispod prsta nalazi se ta tačka. Tačka bi na dodir trebala biti relativno mekana.

 • Pritiskanje te tačke potaknut će bolji protok životne energije, u kineskoj drevnoj medicini zvane chi, te pomoći kod sljedećih zdravstvenih tegoba:

  – glavobolje i vrtoglavice
  – zamagljenog vida, crvenih, natečenih i bolnih očiju
  – mučnine, povraćanja, zatvora i proljeva
  – ljutnje, razdražljivosti, nesanice i tjeskobe

  Ta tačka na stopalu naziva se LIV 3 (liver 3) i to je tačka meridijana jetre. Osim već nabrojenih simptoma i tegoba koje masiranje te tačke uklanja, ona će pomoći i kod problema kao što su palpitacija (osjećaj preskakanja srca), gorak okus u ustima, reguliranja menstrualnog ciklusa i bol u lumbalnom dijelu leđa, ističe Petra Butinar, homeopatkinja i vlasnica diplome Međunarodne škole akupunkture, akupresure i elektroakupunkture.

  Prema japanskom tumačenju, svaki prst označava jedan dio tijela, odnosno organ, psihičko stanje i fizičke simptome. Pritiskom na svaki prst možete izbalansirati tijelo i riješiti se određenih tegoba. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,