Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dvije kardio vježbe koje su bolje od trčanja za izgradnju mišića i izdržljivosti

Preuzmite sliku

Trener Noam Tamir tvrdi da ne morate trčati kako biste poboljšali svoje kardiovaskularno zdravlje, izdržljivost i ukupnu kondiciju. Iako trčanje ima mnogo prednosti, veslanje i vježbe s girjama mogu biti alternative, kaže za Insider.

“I jedno i drugo može vam pomoći da povećate izdržljivost i izgradite mišiće jezgre, donjeg dijela tijela i leđa”, pojasnio je.

Veslanje može učiniti kardio zabavnijim, izgraditi mišiće i zaštititi vaše zglobove.

Većina kardio vježbi ne gradi mišiće tako učinkovito kao trening s otporom. Treninzi na spravi za veslanje pružaju aerobni stimulans jer je vaš broj otkucaja srca povišen, a vaši mišići su istovremeno pod napetošću, što potiče njihov rast, navodi Tamir.

 • “Veslanje je sjajno. Ima nizak učinak, jača leđa, pokreće tetive koljena i gluteusa i gradi mišiće”, tvrdi.

  Veslanje je također nježnije za zglobove od trčanja jer sjedite i ne radite toliko pritisak na koljena ili gležnjeve.

  Kako biste izvukli maksimum iz veslanja, pazite da vozite nogama i izbjegavajte prerano povlačenje rukama, a laktove držite uz bokove, upozorio je trener.

  Vježbanje s girjama ubrzava otkucaje srca i trenira eksplozivnu snagu i moć, prenosi index.hr.

  Suprotno vjerovanju stanovništva, kardio možete trenirati s tegovima, tvrde stručnjaci. A vježbe s girjama izvrstan su način da poboljšate izdržljivost.

 • Vježbe poput zamaha s girjama pomažu u razvoju snage i moći angažujući cijelo tijelo, što ih čini korisnima za cjelokupni atletizam.

  Početnici ipak trebaju prvo usavršiti svoju formu kako bi izbjegli uobičajene greške, poput pogrešnog držanja tega.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje