Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dvanaest stvari koje svakodnevno radimo pogrešno, a ne bismo trebali

Preuzmite sliku

Mnogi od nas kada se probude ujutru, prva stvar koju naprave jeste da popiju šolju kafe. Međutim,  ispostavilo se da je to pogrešno, piše Bright Side

Vjerovali ili ne, postoji još mnogo svakodnevnih navika koje je potrebno ispraviti, tvrde stručnjaci, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Ispijanje kafe prije 9:30 ujutro

Svako je tijelo drugačije, ali postoji 24-satni hormonalni ciklus za sve. Drugim riječima, svi smo programirani. A hormon poznat kao kortizol zbog kojeg se budimo, normalno se oslobađa od 8 ujutro do 9 sati. Ne trebamo ubrzavati svoje tijelo da se budi sa nekim stvarima, poput kafe, u ovom periodu.

Najbolje vrijeme za pauze za kafu su između 9:30 i 11:30 h, 13:30 i 17:00 h. Dok u vrijeme između 8:00 i 9:00; 12:00 i 13:00; 17:30 i 18:30 ne bi trebali piti kafu.

2. Stavljanje jaja u hladnu vodu prije nego što ih skuhate

Ako ste prije kuhanja stavili jaja u hladnu vodu, pogriješili ste. Prvo pravilo, u ovom slučaju, je početi vruće i završiti hladno. Radeći ovakve stvari, jaja se lakše oljušte.

 • Slijedeći put pokušajte staviti jaja u kipuću vodu, a zatim ih stavite u hladnu vodu neposredno nakon što su skuhana.

  3. Nepravilno otvaranje konzervirane hrane

  Nije rijetkost da porežete prst na oštroj ivici limenke nakon što je otvorite ručnim uređajem. To se događa jer smo se navikli da to radimo na određeni način, ali zapravo postoji jednostavan životni trik koji vam može pomoći da ne budete povrijeđeni.

 • Samo postavite otvarač onako kako je prikazan na gornjoj desnoj slici tako da prelazi limenku. Rezat će limenku, ali malo niže nego inače, a možete oboriti obruč odozgo.

  4. Ostavljate loofah spužve pod tušem

  Loofah spužve su mjesto za razmnožavanje bakterijskih vrsta koje mogu bukvalno rasti preko noći, kažu istraživači. A kada je ostavite u vlažnom, toplom tušu, situacija čak postaje još gora. Nakon upotrebe ostavite je na suhom mjestu.

 • 5. Depilirate noge čim zakoračite pod tuš

  Koliko ste puta obrijali noge i koliko puta vam je nakon toga koža postala iritirana? Možda je to zato što ste to pogrešno radili. Zlatno pravilo je da prvo navlažite kosu i kožu te da ne brijete noge u pravcu rasta dlake, čak iako vam daje brže rezultate.

  6. Pomoću noža režete hladan puter

  Ako se borite sa rezanjem hladnog putera, postoji bolje rješenje kako napraviti savršene kriške. Koristite rezač namijenjen za rezanje povrća i voća. Tako narezan možete lako staviti na hljeb, a da ga ne razmažete nožem. Isti trik je prikladan i za sir.

 • 7. Pomoću prstiju otvorite česmu

  Da biste izbjegli da ponovno nađete bakterije na prstima nakon pranja ruku, pokušajte promijeniti svoju rutinu. Otvorite i zatvorite česmu sa zglobom kao što je prikazano na slici. Sada, čak i ako dodirnete lice, neće se širiti dodatne klice.

 • 8. Punjenje telefona bez čišćenja priključka za punjenje

  Prije nego što ga odnesete telefon  na servis ili kupite novi kabl, očistite priključak. Postoji dobra šansa da neka prljavština ili prašina prave problem te isti ne možete puniti. Ali prije nego što to učinite, ne zaboravite da prvo isključite telefon.

  9. Kada čistite ne usisavate zavjese

  Da, zavjese se također mogu očistiti usisavanjem bez potrebe da ih perete svake sedmice. Većina prašine koncentrirana je na vrhu i na dnu. Dakle, slijedeći put kada čistite kuću samo osvježite izgled zavjesa jednostavnim usisavanjem. Ali to trebate činiti redovno prije nego što prašina prodre do vlakana.

 • 10. Otvaranje čipsa odozgo

  Kada u rukama imate svježu vrećicu čipsa, vaš prvi instinkt je da je otvorite odozgo. Umjesto toga, pokušajte sljedeći put otvoriti  odozdo. Većina okusa i začina nalazi se tamo i kad okrenete pakiranje naopako, dopuštate tim začinima da se rašire preko čipsa.

  11. Ne ostavljajte meso ili piletinu da se odmore nakon kuhanja

  Često smo u žurbi da okusimo dobro mirisno jelo, posebno kada smo gladni. Ali kada pustite  meso da se odmori nakon što ga skuhate, stvari ostaju sočnije. Ostavite odrezak 5 minuta i odložite piletinu  20 minuta nakon pečenja.

 • 12. Koristite antibakterijski sapun svaki put kada se kupate

  Ako svakodnevno koristite antibakterijski sapun, vjerovatno biste trebali to prestati. Prije svega, nema dokaza da su antibakterijski sapuni efikasniji u pranju nego obični sapuni. Drugo, antibakterijski proizvodi sastoje se od triklosana, koji je sličan antibioticima. Kad često koristimo ovu vrstu sapuna, naviknemo se na nju i bakterije tada razvijaju mutacije koje mogu uticati na zdravlje ljudi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,