Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dvadeset svevremenskih ideja za poklon: Ne koštaju puno, a posebni su

Preuzmite sliku

Najbolji pokloni nisu uvijek najskuplji, odnosno često su gotovo besplatni, samo traže malo više razmišljanja i kreativnosti oko izbora.

Takvim poklonom ne darujete samo određenu vrijednost, nego mu težinu daje i poruka: ‘Mislim na tebe, ti si mi važan’. Većina primatelja itekako ih zna cijeniti, odnosno te sitnice najčešće zauzmu posebno mjestu na polici i u srcu.

Donosimo vam 20-ak ideja za poklone koje možete pokloniti nekome za praznike, rođendan, godišnjicu ili bilo koju drugu posebnu priliku. Gotovo u pravilu, za njih vam nije potreban novac, već samo – dobra ideja.

 • 1. Učinite nešto lijepo u njihovo ime

  Provedite neko vrijeme volontirajući za dobrotvornu organizaciju ili grupu koja je za njih posebno značajna. Možete odvojiti dan za čišćenje smeća u parku ili na plaži, za darivanje krvi ili se prijaviti za podjelu obroka u pučkoj kuhinji. To je potpuno besplatan poklon zbog kojeg ćete se oboje osjećati sjajno.

  2. Napravite super-cd s hitovima 21. stoljeća

  Napravite popis pjesama za poseban CD s hitovima koji će vama i osobi kojoj ga poklanjate nešto značiti. Možete uključiti pjesme koje vas podsjećaju na neka zajednička sjećanja, ili su dio neke duhovite zgode iz vaše prošlosti, ili jednostavno izaberite muziku za koju znate da će se toj osobi svidjeti.

 • 3. Napišite priču o nekoliko divnih zajedničkih trenutaka

  Sjećate se nekih momenata iz vaše zajedničke prošlosti? Pobrinite se da se nikad ne zaborave: Zapišite svoje omiljene uspomene s njima na male komadiće papira i stavite ih u lijepu teglu s naljepnicom poput ‘Zalog našeg prijateljstva’. Uključite nekoliko praznih listova papira kako bi i osoba kojoj ste teglu poklonili mogla dodati neka svoja sjećanja i nastaviti tradiciju s novim događajima. Ponekad iz te teglice zajedno možete vaditi papiriće i prisjetiti se tih trenutaka.

  4. Poklonite nešto svoje od srca

  Velike su šanse da je vaš prijatelj zamijetio nešto u vašem domu što mu se posebno svidjelo – neku vazu, dekicu ili nešto slično. Izaberite prigodu i velikodušno mu to poklonite: Vi ćete znati da je ta stvar u dobrim rukama, a osoba kojoj ste to poklonili tako će vas se često sjećati.

  5. Skuhajte im nešto ukusno, ili ispecite kolač

  Istina, morat ćete potrošiti nešto novca na sastojke, ali ko može odoljeti finim keksima, ili kolačima, ili obroku koji je napravljen s ljubavlju?

  6. Poklonite im vrijeme

  Ako smo nešto naučili od 2020. godine, to je da je važno  provoditi vrijeme s ljudima koje stvarno volite. Stoga se obvežite da ćete provesti neko vrijeme s njima, makar na jednoj kafi mjesečno, ili tokom nekog posebnog vikenda s prijateljima dva puta godišnje.

  7. Uzgojite nešto za njih

  Neka lijepa biljka uvijek je zgodan dan, pogotovo ako je riječ o pelceru od biljke koju ste sami uzgojili.

  8. Napišite im neku poruku za posebnu situaciju

  Napišite niz iskrenih poruka koje odgovaraju nekim situacijama pa poklonite u posebno označenoj koverti ili u malom okviru. Na primjer: Pročitaj kad si tužan, ili ‘za trenutke kad budeš slavio’. Bit ćete uz tu osobu u pravom trenutku na pravi način.

 • 9. Isplanirajte dan (besplatne) zabave

  Poklonite im domaću poklon-karticu kojom ćete im omogućiti zabavni dan. Na primjer, možete odvesti rođaka u obilazak sportskog stadiona na dan kad je ulaz besplatan, ili počastiti mamu odlaskom u muzej na noć besplatnih muzeja.

  10. Predajte tajne recepte svoje porodice

  Ako vaši rođaci i porodica žele recept za vaše kolačiće, ili ih zanima tajna bakinog recepta za šalšu, prepišite ih na posebno ukrašene kartice i poklonite im.

  11. Pošaljite im cvijeće

  Ako imate svoj vrt, napravite lijepi buket i pošaljite ga dragoj osobi.

  12.  Napravite staklenku iznenađenja

  U staklenci pomiješajte sve suhe sastojke za zobenu kašu, vruću čokoladu s dodacima koji su tajna i slično, pa poklonite dragoj osobi, s uputom kako da od toga napravi poslasticu.

 • 13.  Poklonite ljubimca – kamen

  Nabavite mali akvarij, dodajte zemlju, posadite neki cvijet, pa ubacite unutra dva, tri lijepa kamena s plaže, ili nekog posebnog mjesta. Poklonite to osobi do koje vam je stalo i napišite: Čuvaj mi ovaj kamenčić kao ljubimca. S vremenom, cvijet će narasti, procvasti, otpasti… a sjećanje na vas zbog tako lijepog poklona ostaje.

  14. Pošaljite poruku budućnosti

  Sastavite vremensku kapsulu i odredite kad se može otvoriti, pa u nju ubacite poruku za dragu osobu. To je posebno lijepo poklon za djecu, kojoj tako možete poslati poruku za 18. rođendan, na primjer. Tako ih možete podsjetiti na to kakvi su bili kao klinci ili pogoditi koje će ih strasti nositi na pragu zrelosti.

  15. Isprintajte im najdražu fotografiju

  Bez obzira na to hoćete li im isprintati neku zajedničku fotografiju, ili izraditi kolaž koji odražava protok vremena, to su baš lijepi pokloni.

  16. Napravite video od fotografija ili snimaka

  Sakupite fotografije i snimke drugih članova porodice, pa napravite kompilaciju porodične priče u okviru koje svi mogu podijeliti najdraže trenutke s posebnom osobom kojoj ćete to pokloniti. Uredite to zajedno i dobit ćete neprocjenjiv poklon.

 • 17. Izložite porodično stablo

  Sakupite fotografije i podatke o članovima porodice, pa izradite porodično stablo. Možete ga nacrtati na velikom papiru, tako da se može postaviti na zid. Dodajte brojeve telefona, neke duhovite detalje, ili osobne poruke.

  18. Napravite porodičnu igru

  Mogu li se svi sjetiti imena maštovitog prijatelja vašeg malog brata ili vašeg cimera s fakulteta? Krenite od slova A, pa neka svi povežu ono što ih na to slovo podsjeća na posebnu osobu kojoj nešto želite pokloniti. Tako svako slovo može biti povezano s jednim članom porodice ili prijateljskog kruga.

  19. Dajte im malo inspiracije

  Ako kod kuće imate praznu svesku, naslovnicu možete pretvoriti u dnevnik zahvalnosti za osobu kojoj ga želite pokloniti. Koristite svoj najbolji rukopis i ukrasite stranice nekim inspirativnim porukama (pokušajte s nekoliko poznatih pozitivnih citata).

 • 20. Napravite ‘umjetničke’ slike

  Nacrtajte nešto bojama za tijesto, ili nekim sličnim sastojcima koje imate kod kuće. Na primjer: ‘Moj frend u majonezi’. Poklon neće potrajati, ali će sigurno izazvati puno smijeha i radosti koju ćete dugo pamtiti.

  21. Budite njihova dadilja ili čuvar ljubimaca 

  Ako imaju puno obaveza, ili vole putovati, ljudi će itekako cijeniti ako im se ponudite kao ‘čuvar’ onoga što im je vrijedno u životu. Dakle, možete im zalijevati biljke i paziti na stan. Pripaziti na djecu da mogu uzeti jedno popodne za sebe, ili obilaziti ljubimce dok su na kraćem putovanju.

  22. Organizirajte lov na predmete

  Izvrsna zabava kao grupni poklon: Postavite neke predmete koji su vam poznati na neka posebna mjesta u kvartu, pa nekom zagonetkom uputite prijatelje ili članove porodice da ih pronađu. Možda možete imati i temu igre, na primjer: Omiljene knjige. Ne morate ostavljati knjige, nego asocijacije na naslove, naravno.

  23.  Podijelite neke uspomene

  Sastavite malu knjigu ili kutiju s neprocjenjivim artefaktima – starim ulaznicama, brošurama, računima i sličnim predmetima iz vremena kad ste se družili. Dodajte kratku rečenicu ili dvije o tome čega se sjećate iz svake avanture. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,