Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Društvene mreže utječu na poremećaje u prehrani!?

Mnogi bi rekli kako će fotke prije i poslije promjene prehrane ili uvođenja posebnog režima vježbanja djelovati motivacijski na druge ljude, ali to nije tako, baš naprotiv…

Objavili ste na twitteru da ste smršali? Ili ste svoju novu liniju podijelili s prijateljima na Facebooku, Instagramu, Snapchatu!? Postoji li veza između društvenih mreža i poremećaja prehrane? U novoj studiji, istraživači su istražili odnos između društvenih medija, poremećaja u prehrani i kompulzivnog vježbanja.

Kao što vjerovatno i sami znate, društvene mreže preplavljene su porukama koje potiču ljude da se hrane zdravo, vježbaju svakodnevno. Međutim istraživači su otkrili kako upravo te poruke imaju negativan učinak i pospješuju poremećaje u prehrani.

U istraživanju su analizirani različiti tipovi društvenih mreža kao što su tzv. blogging, microblogging te korištenje aplikacija koje služe kao savjetnik za prehranu.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da svi, a pogotovo mlade osobe, mogu biti izrazito osjetljivi na učinke medija, a posebno kada je riječ o vanjskom izgledu, navodi Veronica Hefner, jedna od autorica studije. Prema provedenom istraživanju zaključno je društvene mreže imaju veliki utjecaj na poremećaje u prehrani i kompulizivni poremećaj kada je vježbanje u pitanju. (Živim.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje